A körülzárt térségből később kivonták a kommandós egységeket. A városban hajtóvadászat folyik a hétfői robbantás egyik feltételezett elkövetője, a 19 éves Dzsohar Carnajev után. A másik gyanúsított, a körözött terrorista bátyja, a 26 éves Tamerlan Carnajev péntekre virradóra, a rendőrökkel vívott tűzharc után életét vesztette.

A hírtelevízió jelentése szerint a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei péntek reggel átkutatták a Carnajev fivérek Boston melletti, cambridge-i lakhelyét, amely a Norfolk Street 10. szám alatt található, de senkit nem vettek őrizetbe. Sajtójelentések szerint egy nőt, aki feltételezhetően a házban lakott, kihallgattak.

Több amerikai médium is megszólaltatta Ruszlan Carnit, a fivérek Maryland államban lakó nagybátyját, aki elmondta, hogy a Csecsenföldről származó Carnajevék már 10 éve élnek az Egyesült Államokban.

Dzsohar Carnajev - a CNN-nek pénteken nyilatkozó ismerősei szerint - a Massachusettsi Egyetem hallgatója, aki eljárt szórakozni és marihuanás cigarettát is szívott. A bátyja, aki a Bostonban működő Bunker Hill-i Városi Főiskola mérnök hallgatója volt, az öccsével ellentétben önmegtartóztató volt, nem ivott és nem dohányzott. Ökölvívó volt, aki  professzionális sportolói pályafutáson is gondolkodott.

"Nincs egyetlen amerikai barátom sem, nem értem őket" - írta a CNN szerint az idősebb Carnajev egy internetes bejegyzésében.

A gyanúsítottak szerda éjjel elraboltak egy Mercedes terepjárót, és a műszaki egyetemnél megpróbáltak kirabolni egy élelmiszerboltot. Ott tűzharcba keveredtek a riasztásra kiérkező rendőrséggel. Egy rendőr meghalt, egy másik súlyosan megsebesült. Tamerlan Canajev lőtt és robbanásból származó sérüléseket szenvedett, amelyekbe később belehalt.

Dzsohar Carnajev, akinél a hatóságok szerint fegyver, robbanóöv vagy mellény vagy egyéb robbanószer is lehet, valószínűleg egy 316 ES9-es rendszámú, szürke Honda CRV-t vezet, és lehet, hogy Massachusettsből Connecticut államba szökött át.

A hatóságok pénteken felszólították Boston és az elővárosok lakóit, hogy maradjanak otthon, és csak akkor nyissanak ajtót, ha meggyőződtek róla, hogy a hatóságok hivatalos képviselője kíván velük kommunikálni. A nagyváros tömegközlekedését és a taxikat leállították, a légteret lezárták, az iskolák zárva vannak.