A világ pénzpiacai lejtőre kerültek kedd éjszaka, amikor kiderült, hogy Donald Trump a vártnál sokkal jobban szerepel az elnökválasztáson, különösen néhány fontos ingadozó államban, Észak-Karolinában és Floridában, és akár nyerhet is - írta a Washington Post. A Wall Street három fő részvényindexe nagyjából öt százalékot veszített az értékéből.

A japán Nikkei közel öt százalékkal süllyedt, a hongkongi Hang Seng majdnem három százalékkal csökkent. A mexikói peso nyolcéves mélypontra zuhant, mivel ha Trump győz, akkor enyhén szólva megromolhat a két ország viszonya.

Kapcsolódó

Őrület

Ez az egész kissé őrültnek látszik most - mondta Chris Weston, az IG Markets piaci stratégája. A közvélemény-kutatóknak el kellene menniük szabadságra, hogy átgondolják a teljesítményüket - tette hozzá arra utalva, hogy a választás napja előtt Hillary Clinton, a Demokrata Párt jelöltjének győzelmét jósolták. Ennek köszönhetően az elmúlt napokban erősödtek az amerikai tőzsdék.

A republikánus jelölt az ígérte, hogy felmondja az USA, Kanada és Mexikó szabadkareskedelmi egyezményét és megadóztatja a kínai és mexikói importot. Emellett masszív adócsökkentéseket ígért, ami a Tax Policy Center független elemző intézet szerint hatezermilliárd dollárral csökkenthetné az állami bevételeket.

A Moodys Analytics előrejelzése szerint Trump intézkedései 2020-ra 3,5 millió munkahely elvesztésével járhatnak, a munkanélküliségi ráta hét százalékra növekedhet a jelenlegi öt százalékról.

Kiáltás

Ugyanakkor az elszigetelődés ígérete sok olyan szavazónál pozitív válaszra talált, akik úgy érzik, hogy a világgazdaság globalizálódásából fakadó versenyben egyre rosszabb helyzetbe kerülnek. Egy elemző szerint sokak utolsó segélykiáltása lehet ez a választás, amelyen kifejezésre juttathatják, hogy változást akarnak, szembe fordulva azzal a politikai elittel, amely eddig vezette az országot.