Pánikolnak a befektetők - megállapodás nélküli brexittől tartanak

Tavaly egész évben csökkent a brit gazdaságban végrehajtott beruházások értéke, ami példátlan nem recessziós időszakokban - mondta Ben Broadbent, a Bank of England helyettes kormányzója az MTI szerint.
Domokos Erika, 2019. május 21. kedd, 07:44
Fotó: Stocksnap

A Bank of England által a vállalati szektor döntéshozóinak körében, hétezer üzleti vállalkozás bevonásával elvégzett legutóbbi felmérés kimutatta, hogy a vizsgálatban részes cégeknek több mint a fele a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) folyamatát a három legjelentősebb kockázati forrás közé sorolja - közölte Ben Broadbent, a brit jegybank pénzügypolitikáért felelős alkormányzója.

E vállalatok megítélése szerint a legsúlyosabb negatív hatást az üzleti tevékenységre az gyakorolná, ha Nagy-Britannia a brexit feltételrendszerét rögzítő, az alsóház által eddig háromszor visszautasított megállapodás és így az egyezmény által előirányzott átmeneti időszak nélkül lépne ki az Európai Unióból.

Boradbent szerint az ebből eredő idegesség a brexitről döntő, 2016 júniusában tartott népszavazás utáni egy évben még nem szűrődött át a hivatalos beruházási kimutatásokba; az üzleti beruházások értéke 2017 végén 3 százalékkal magasabb volt, mint 2016 közepén. Ez is azonban jóval gyengébb beruházási aktivitás volt, mint más országokban, és gyengébb volt azoknál az ütemeknél is, amelyeket a brit gazdaság korábbi expanziós időszakaiban mértek - mondta előadásában a Bank of England kormányzóhelyettese. Ezután a brit gazdaságban végrehajtott beruházások értéke elindult lefelé, és mind a négy tavalyi negyedévben folyamatosan csökkent.

Recessziós időszakokon kívül még nem volt példa a beruházások ilyen hosszú folyamatos visszaesésére - hangsúlyozta a jegybanki vezető. Figyelmeztette a megállapodás nélküli kilépést szorgalmazó keményvonalas brexit-párti politikusokat, hogy ha szándékosan olyan megoldást választanak, amelyet az üzleti vállalkozások a lehetséges legrosszabbnak tartanak, akkor növekedne annak a valószínűsége, hogy a brexit-bizonytalanság miatt eddig csak halasztott beruházási programokat a cégek véglegesen törlik.

Erre a kockázatra a brit üzleti szektor képviseletei is felhívták már a brit kormány figyelmét. Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója nemrégiben kijelentette: a CBI tagvállalatainak 80 százaléka máris halasztja, sőt törli nagy-britanniai beruházásait a brexit-folyamat bizonytalanságai miatt. A megállapodás nélküli brexit gazdasági válságot okozna Nagy-Britanniában.

Mark Carney, a Bank of England kormányzója - Ben Broadbent közvetlen főnöke - egy londoni üzleti rendezvényen néhány hete azt mondta: a kilépésről döntő, 2016-ban tartott népszavazás óta nem nőtt, sőt az elmúlt egy évben 3,7 százalékkal visszaesett a brit gazdaságban végrehajtott üzleti beruházások értéke. A gazdaság beruházási szempontból drámaian alulteljesítő történelmi és térségi összehasonlításban egyaránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK