A görög bankokat szinte pánikszerű gyorsasággal feltőkésíthetik, azaz már nem sokkal azt követően friss pénzhez juthatnak, hogy az athéni kormány és a hitelezők megállapodnak az új hitelcsomagról - jelentette a Reuters. A hírek eddig arról szóltak, hogy az Európai Központi Banknak (ECB) előbb le kellene zárnia a pénzintézetek stressztesztjék, amelyből kiderülhet, mennyi friss tőkére van szükségük.

Ez a vizsgálat azonban várhatóan nem fejeződik be október előtt - tudta meg a hírügynökség az ügyhöz közel álló forrásból. Ugyanakkor a bankoknak sürgős tőkeinjekcióra van szükségük, miután a Grexittől tartó betéteseik eurómilliárdokat vontak ki belőlük az elmúlt év ősze óta. Ezért a friss tőke első részlete, becslések szerint nagyjából 10 milliárd euró már a stresszteszt elkészülte előtt a bankok számláin lehet.

Minél előbb

Athén minél előbb enyhíteni szeretné a júniusban bevezetett tőkekorlátozásokat. Jelenleg az ügyfelek hetente maximum 420 euróhoz juthatnak hozzá. Emellett el akarják kerülni, hogy a feltőkésítés áthúzódjon 2016-ra. Januártól ugyanis életbe lép az az új uniós szabály, amely szerint a tőkejuttatásokkal egyidejűleg le kell faragni a 100 ezer eurónál magasabb betéteket.

Uniós becslések meglehetősen tág határok közé, 10 milliárd és 25 milliárd euró közé teszik a bankok friss tőkeszükséglet. A végső összeg a stresszteszt eredményétől függ. Az első részletnek azonban eléggé nagynak kell lennie ahhoz, hogy visszaállítsa a bizalmat a görög pénzügyi rendszer iránt. A szakértők az említett 10 milliárd euróban látják ezt a nagyságot. A kerek összegnek talán önmagában van pszichológiai hatása.

Enyhén szólva nem ez lesz az első eset az adósságválság 2010-es kirobbanása óta, hogy a görög pénzintézetek pénzadományt kapnak. Az ország bankmentő alapja 25 milliárd eurót pumpált a négy legnagyobb bankba - National Bank, Piraeus, Eurobank, Alpha - 2013-ban, amiért részvényeket kapott cserébe. Tavaly nemzetközi befektetők toltak be nyolcmilliárd eurót a pénzintézetekbe.

Fizetéscsökkentés

A görög kormány és a hitelezők szakértői egyébként meglepően gyorsan haladnak a 86 milliárd eurós harmadik segélycsomag összeállításával. Alekszisz Ciprasz pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban hétfőn bejelentette, hogy kezdeményezi a parlamenti képviselők adókedvezményeinek eltörlését, valamint a miniszterek, illetve a közintézmények vezetői fizetéseinek csökkentését. Amikor napirenden van az agrártermelők adókedvezményeinek elvétele, akkor a politikai elitnek is áldozatot kell hoznia - indokolta javaslatát, amely nem szerepel a hitelezők elvárásai között.