Az egyházfő szerint a migránsok és menekültek nem idegenek, hanem ugyanolyan rászorulók, mint sokan mások, szegények, betegek, magányosak, akik társadalmainkban a "selejt kultúrájának" válnak áldozataivá, az emberi lét perifériájára szorítva.

A katolikus egyház 1914-ben vezette be az elvándorlók és menekültek világnapját: az idei, 105. világnapot a Nem csak migránsokról van szó! mottóval tartották - számolt be az MTI.

A pápa szerint a világ egyre elitistább és kegyetlenebb a kirekesztettekkel szemben. A fejlődő országokat legértékesebb természeti és emberi kincseitől fosztják meg néhány kiváltságos piac számára. "A háborúk a világnak csak egyes térségeit érintik, de az ezekben használt fegyvereket olyan országokban gyártják, amelyek azután nem akarják vállalni a konfliktusok elől menekülőket" - hangoztatta az egyházfő.

Véleménye szerint a keresztények nem maradhatnak közömbösek a szegénység régi és új formái, mások magukra hagyása, lenézése és a diszkrimináció iránt. "Nem maradhatunk érzéketlenek (...) nem tarthatjuk vissza könnyeinket, nem engedhetjük meg magunknak, hogy ne reagáljunk" - mondta Ferenc pápa.

A világban 71 millióra tehető a háborúk, szegénység, üldözés és más okokból elvándorlásra kényszerülő emberek száma.