Paprikabotrány után - rákkeltő lehet a mogyoró

Az Európai Unió megszigorította a Brazíliából érkező mogyorószállítmányok ellenőrzését, miután a vizsgálatok szerint túl magas a dél-amerikai országból származó termény aflatoxin-tartalma - jelentette a Reuters.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 18:43
Fotó:

A nemzeti élelmiszer-ellenőrző hatóságoknak a szállítmányok 50 százalékát kell ellenőrizniük az új előírás értelmében, hogy így tartsák távol a rákkeltőnek tartott vegyülettel szennyezett mogyorót az európai fogyasztóktól.

A Wikipedia szerint az aflatoxinok a természetben előforduló, rágcsálókra és emberekre egyaránt veszélyes rákkeltő mikotoxinok (gombamérgek), amelyeket penészgombák termelnek (Aspergillus flavus és Aspergillus parasiticus).
Az Aspergillus flavus egy gyakran előforduló penészgomba, amely magas páratartalom és magas hőmérséklet mellett terjed leginkább, és főként a mogyorót és bizonyos gabonaféléket támadja meg. A gomba a talajon telepszik le, és ott rothadásnak indítja a gazdanövényt.

Nem ez az első eset, hogy az EU-ba érkező mezőgazdasági cikkek határértéken felüli aflatoxin-szintet értek el. A legutóbbi jelentős eset 2005-ben volt, akkor az iráni pisztáciával akadtak gondok, de emlékezetes a 2004-es magyar paprikabotrány is, amikor az itteni gyártók egy része aflatoxinnal szennyezett dél-amerikai fűszerpaprikával keverte a hazai terméket. 1999-ben az egyiptomi mogyoróbehozatalt kellett átmenetileg leállítani, hasonló problémák miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK