Pár nap és véget ér a halogénizzók kora

Szeptember 1-től már nem lehet halogénizzókat forgalmazni az Európai Unióban.
Szabó Dániel, 2018. augusztus 23. csütörtök, 12:21
Fotó: Shutterstock

Csaknem 60 évvel azután, hogy elkezdték kivilágítani utcáinkat és otthonainkat, betiltják a halogénizzók forgalmazását Európában - idézi a hvg.hu a Guardian cikkét arról, hogy egy új jogszabály értelmében szeptember 1-től az áruházak már csak megmaradt készleteiket értékesíthetik.

Azért fontos a lépés, hogy felgyorsítsák a LED-izzók terjedését: ezek ugyanis ötször kevesebb energiát fogyasztanak a halogén izzóknál, amik évi 15 millió tonna szén-dioxid-kibocsátásáért felelnek csak Európában. Becslések szerint a LED-izzókkal 80 százalékkal csökkenthető az áramszámla.

Kritika ezzel szemben, hogy kutatások szerint a LED-izzós közvilágítás az alvásciklusokra is hatással lehet. Néhány hónapja az is kiderült, hogy az olcsó technológia miatt sok olyan dolgot is kivilágítanak, amit korábban nem, ezzel pedig növeljük a fényszennyezettséget.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Dezsike, 2018.08.23 14:14

A hagyományos izzót is évek óta betiltották, mégis a mai napig látni a boltokban ilyet, természetesen tripla áron a betiltás előtti időhöz képest. A LED jelenleg drága és nem tartósabb a halogénnél - van olyan halogénem ami 15 éves és működik, ellenben gyakran látok villogó, csökkent fényerejű LEDet.

Nálunk már szinte minden LED, de csak akkor veszünk, ha épp akciós. Ha nem az, inkább visszatekerek egy hagyományos vagy halogén izzót pár hónapra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

vanrob, 2018.08.23 13:58

"az olcsó technológia miatt sok olyan dolgot is kivilágítanak, amit korábban nem". Végeredményben sokkal több megvilágítást alkalmazunk, ami ugye több energia. Kíváncsi lennék egy valós áramfogyasztási értékre, úgy 2030 környékéről. Erősen kételm, hogy a 80%-os megtakarítás még akkor is megállja a helyét.
Másodrészt, a LED fényforrások előállítása nem kimondottan környezetbarát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html