Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 3 millió 341 ezerrel, 6 millió 648 ezerre nőtt a március 28-án zárult héten. Ez majdnem duplája az elemzők által várt 3,5 milliós emelkedésnek.

Immár a második egymást követő alkalommal került a milliós küszöb fölé az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. A március 21-én zárult héten 3 millió 307 ezren, egy héttel előtte viszont még csak 282 ezer volt a számuk. A márciusi adatokat megelőző, korábbi történelmi csúcsot 1982 októberében mérték, akkor 695 ezerre rúgott az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ugyancsak meredeken, 1 millió 607 ezer 750-nel, 2 millió 612 ezerre nőtt a március 28-án zárult héten. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 1 millió 245 ezerrel, 3 millió 29 ezerre nőtt a március 21-ével végződött héten, ami 2013. július 6. óta a legrosszabb érték. Ez így is jobb a vártnál, elemzők 4 millió 882 ezerre számítottak. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 327 ezerrel, 2 millió 53 ezer 500-ra kúszott fel, ami 2017. január 14. óta a legrosszabb érték.

A munkaügyi tárca a járvány terjedésével magyarázta a segélykérők számának megugrását. Szinte minden állam az új koronavírust jelölte meg az elbocsátások okaként. A szolgáltatások, főleg a szállás- és vendéglátóipar, mellett jelentősen nőtt az elbocsátások száma az egészségügyi és szociális ellátási ágazatban, valamint a feldolgozóiparban, de egyre több államban a kis- és nagykereskedelemben, valamint az építőiparban is szaporodnak az elbocsátások.

Elemzők a munkanélküliek számának drasztikus növekedésére számítanak, különösen annak fényében, hogy a kongresszus által elfogadott, több mint 2200 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagterv alapján bővítették a munkanélküli segélyre jogosultak körét, beemelték például az egyéni vállalkozókat, valamint megemelték a munkanélküli segély összegét és az arra való jogosultság időtartamát.

A 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági válság idején, amikor 8,7 millió álláshely szűnt meg, 665 ezren tetőzött az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma. David Kelly, a JPMorgan Asset Management alapkezelő globális stratégiáért felelős vezetője szerint a mostani helyzetben több mint 16 millió munkahely szűnhet meg, a munkanélküliségi ráta pedig a jelenlegi, fél évszázados történelmi mélypontról, 3,5 százalékról 12,5 százalékra szökhet fel.