Pár héten belül eldől a Fidesz sorsa az EPP-ben

Egyre kevésbé tűnik valószínűnek, hogy az Európai Néppárt (EPP) tagja marad a Fidesz. A következő hetekben készülhet el a magyar kormánypárt helyzetéről szóló jelentés, februárban pedig kitehetik az Orbán Viktor vezette tömörülést.
Szabó Dániel, 2019. december 14. szombat, 13:16
Fotó: Getty Images

Az EPP még a májusban tartott EP-választások előtt függesztette fel a Fidesz tagságát az európai szövetségben. Bár a magyar kormánypárt szerint ők maguk kezdeményezték a passziválásukat, a többi tagpárt ezt nem így látta. Az Orbán Viktor elnökölte tömörülést azért kritizálták, mert a kormány Soros Györgyöt és Jean-Claude Junckert támadó plakátjait és retorikáját antiszemitának tartották, valamint számos jeleztek a magyar jogállamisággal kapcsolatban.

Végül a Fidesz sorsát a Herman Van Rompuy, az EU Tanács volt elnöke vezette "három bölcsként" emlegetett szakértői csoportra bízták. Viszont most a Spiegel azt írja, a szakértői csoport már azt tisztázza, hogy ki kell-e rakni a Fideszt az Európai Néppártból. Azt, hogy inkább utóbbi felé billen a mérleg azt jelezheti, hogy Orbán kevés együttműködést mutatott a Van Rompuy-jal és a többi szakértővel folytatott korábbi találkozók során. A Fidesz távozása mellett szól az is, hogy az EPP új vezetője, a korábbi ET-elnök Donald Tusk kifejezetten ellenséges Orbán Viktorral.

Emellett a párt korábbi EB-elnöki jelöltje, Manfred Weber, aki külön egyeztetett Orbánnal, hogy a miniszterelnök irányította párt maradhasson az EPP-ben, most további jelentős akadályokat lát ebben. "Különösen a nem rég meghozott jogszabályok és a budapesti Közép-európai Egyetem jövőjének tisztázatlansága egyáltalán nem biztató" - idézi a Spiegel Webert.

A német lap úgy tudja, hogy a Rompuy-jelentés várhatóan a következő hetekben készülhet el, amelyről aztán az EPP februári eleji ülésén hozhatnak döntést. Előtte azonban Tusk beszélni akar Orbánnal.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Hali-ho, 2019.12.15 09:31

@Darabont1453: Ha nem rúgják ki őket, akkor látszik majd igazán mennyire balfasz egy banda, az egész európai parlamenttel együtt. Ha meg mégis kirúgják őket, akkor meg te vagy egy balfasz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2019.12.14 21:53

Nem fogják kirúgni a tolvaj nepotista kipcsak vajdát és a bűnbandáját. Ugyanazt fogják eljátszani, mint a felfüggesztésnél. Ők fognak kilépni amikor már látják, hogy ki akarják rakni őket, így próbálják a sok hülye narancsszektást beetetni azzal, hogy ők döntöttek a távozás mellett.

Az lesz a duma, hogy : Maradhattak volna de ők nem akartak.....

A sok debil pedig ugyanúgy beveszi majd a hülye dumát, mint amikor " önként felfüggesztették a tagságukat "....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html