Paráznak az oroszok - íme az okok

A legrosszabb esetben egy az Irán ellen bevezetett nyugati szankciókhoz hasonló blokád alá kerülhet Oroszország, ha beolvasztja a Krímet - vélik orosz állami tisztviselők és cégvezetők. Ez súlyos csapást mérne az országra.
Napi.hu, 2014. március 13. csütörtök, 14:37
Fotó: Napi.hu

A Krím félsziget elkerülhetetlen orosz annektálása után az EU és az USA olyan szankciókat vezethet be Oroszországgal szemben, amilyenekkel Iránt próbálja rászorítani atomprogramja feladására - vélik a moszkvai kormány tisztviselői és az ország befolyásos üzletemberei - derült ki a Bloombergnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő forrásoktól származó információkból. Ez a legrosszabb forgatókönyv, ami azzal járna, hogy befagyasztanák a nyugati bankokban lévő orosz vagyont és megakadályoznák az ország cégeinek külföldi hitelfelvételét.

Kormányzati szakértők igyekeznek kiszámítani a várható fejlemények költségét. Ha Oroszország szankciókkal reagál a szankciókra, az totális veszteséget okozna az országnak - kommentálja a hírt Natalja Orlova, a moszkvai Alfa Bank vezető elemzője. A fogyasztás 40 százaléka például importált javakból áll - teszi hozzá.

Ébresztő

A Bloomberg értesülései szerint a kormány tárgyalásokat folytat az ország milliárdosaival és az állami vállalatokkal a nyugati embargóval összefüggő kockázatokról. A Kreml tudni szeretné, mely cégeket érintené a legérzékenyebben az új helyzet, beleértve ebbe a nemzetközi hitelforrások elapadását és a profitok megcsappanását. Az orosz üzleti világ eddig nem sok figyelmet fordított a lehetséges szankciókra.

Vlagyimir Putyin államfő úgy véli, hogy az EU, Ukrajna és Oroszország túlságosan függ egymástól gazdaságilag ahhoz, hogy bármelyik fél kemény megtorlást engedhetne meg magának valamelyik másikkal szemben. Az elnök a héten tárgyalt vezető állami tisztviselőkkel a "nehéz világgazdasági környezetről". Arra ösztönözte kormányának tagjait, hogy készítsék fel Oroszországot bármilyen belső vagy külső csapás gyors kezelésére. A kormány eközben a szükség esetén nyújtandó állami támogatásokról - például hitelgaranciákról - tárgyal a cégekkel, hogy mérsékeljék az esetleges szankciók hatását.

Kiüthetik a rubelt

Egyes orosz politikai vezetők abban reménykednek, hogy rá lehet bírni Putyint az ukrán válságra adott kemény reakciója visszafogására. Az államfő folyamatosan konzultál a helyzetről a biztonsági erők és a hadsereg irányítóival. Az utóbbiak közül egyesek nem mernek hangot adni ellenvéleményüknek, mert úgy látják, hogy Putyin már eldöntötte, milyen politikát folytat.

Ugyanakkor a Bloomberg forrásai tisztán látják, hogy a nyugati szankciók elmoshatják az elmúlt tíz év minden pénzügyi és monetáris politikai eredményét. Egyikük szerint a konfliktus további eszkalálódása eltörölheti a rubel értékének harmadát. Az orosz deviza idén eddig 9,8 százalékkal gyengült a dollárral szemben. Ezzel a Bloomberg 24 feltörekvő devizát követő összesítésében a második legrosszabbul teljesítő valuta az argentin peso után. A 2027 februárjában lejáró rubelkötvény hozama a hét közepén 9,36 százalékkal rekordot állított fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.13 23:29

Mint latom a ruszkik is latjak a nagy veszelyeket csak a felazsiai seggnyalo "madgyarok" nem akik mindig egy virtual masvilagban eltek. Neha a tortenelemben jol fejbevagtak oket, hogy ebrendjenek. Igy volt ez Trianonnal. Na de mar keszulnek bunteteskeppen Trianon II-vel. Ukrajna menne a Tiszaig, Vasarosnamenyig vagy talan Nyiregyhazaig. Ami meg sokkal fajobbnak igerkezik: Romania a mai teljes magyar tiszaszakasz hosszaig terjedne. Debrecen Romaniahoz??? Az lesz az igazi sok. Debrecinaunak fogjak hivni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.03.13 23:10

@troll:
Ha KINA-ban szaporodni fognak a gázzal üzemelö autók.lakásfütések,akkor tudni fogjuk mi történt !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.13 23:08

@troll: "tobb tizmilliard dollar ertekben 10-20 even keresztul" Az neked nagy penz te taho? Lehet hogy egy bivalybasznadi csoro prolinak igen aki a az osszehasonlithatatlanul alacsonyabb "madgyar" szamokhoz van szokva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Segesvar, 2014.03.13 23:02

@troll: Te kis ruszki-seggnyalo dol beloled a butasag...tudatlansag...de ez nalatok agyalagyult szektasoknal megszokott. Szankcioknal csak az USA es az EU szamit...azok tudnak mit eladni...azoktol importalnak a ruszkik. Ruszkifold fontos exportpiac? A nemeteknek akik a legtobbet exportalnak nekik azoknak kb 3,6%-ot jelentenek. Hogy K-Europa megfagy? Mar mint Orbanisztan? Kit erdekel ha a szektas-nacik megfagynak. Annak mindenki csak orulne. Mint mondjak ket legyet utni egy csapasra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.03.13 22:53

@juliann: a nyugati bojkottot még irán is kijátssza, virágzik a harmadik ország közbeiktatásával bonyolított kereskedelem.
nem véletlen, hogy mindent be tudnak szerezni iránban, amerikai alkatrészeket,gépeket is, de az usa-ban kapható pisztácia nagy része is valójában iránban termett, csak éppen nem tudnak róla.

ez hasonló, mint a nagy amerikai mézbotrány volt, a gazdaságtörténet legnagyobb csalása,több tízmilliárd dollár értékben 10-20 éven keresztül vitték az indiában, fülöp szigeteken átcsomagolt kínai mézet kedvezményes vámmal az usa-ba.
azért buktak csak le, mert kapzsik voltak és akkora volumenben hozták be a mézet, hogy feltűnt a vámosoknak , hogy sokkal több indiai méz jön be, mint india össz méztermelése.
egyébként ennél az ügynél a bűnösök megúszták, a végén semmit sem tudtak rájukbizonyítani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html