Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Péntek este mintegy húsz ultrajobboldali szélsőségest megelőzés céljából őrizetbe vett az ügyészség, miután az államrend megdöntésére buzdítottak - mondta Nicole Belloubet igazságügyi miniszter a BFM hírtelevízióban.

"El akarjuk kerülni az erőszakot és az összecsapásokat" - hangsúlyozta a tárcavezető.

A francia fővárosban a nagyobb áruházak, üzletek, éttermek, múzeumok és turistalátványosságok nem nyitnak ki szombaton, a kirakatokat elbarikádozták, színházi előadások, sportrendezvények, koncertek maradnak el.

A szélsőségesektől tartanak

A francia belügyi szervek attól tartanak, hogy szélsőségesek és radikális tüntetők özönlik el szombaton Párizst, hogy szándékosan összetűzzenek a rendőrökkel és középületek rongáljanak meg. A belügyminisztérium 89 ezer biztonságit mozgósít Franciaország-szerte, Párizsban 8 ezer rendőr lesz készenlétben, és az utcákra vezénylik a csendőrség tucatnyi páncélozott járművét is.

A Champs-Élysées sugárút közelében az Elysée-palotával, valamint az Opéra, a Madeleine, a Bastille és a République tér is azon övezetek között szerepel a rendőrség szerint, ahol rombolásra lehet számítani. A prefektúra közzétett egy térképet, amelyen a radikális sárgamellényesek feltételezett útvonalai és akcióhelyei láthatók a különböző felhívások alapján, ugyanis a tüntetésről hivatalos bejelentés nem érkezett a hatóságokhoz. A rendőrség a környékbeli üzleteket és vendéglátóhelyeket a létesítmények védelmére és minden olyan tárgy elrakására kérte, amelyet a feldühödött tüntetők "fegyverként" használhatnak a rendőrökkel szemben. A legrizikósabb helyszíneken a gépkocsi-tulajdonosokat szórólapokon a járművek biztonságos helyre szállítására ösztönözték.

A belső kerületekben szombaton korlátozzák a gépjárműforgalmat, mintegy 36 metrómegállót lezárnak, és ötven buszjárat kerülő útvonalon közlekedik. Nyolc észak-franciaországi településen gyülekezési tilalmat rendeltek el, és a dél-franciaországi Montaubanban is betiltották a tüntetéseket, miután pénteken három házi készítésű bombát és nyolc Molotov-koktélt foglaltak le egy úttorlasznál tiltakozó sárgamellényes csoporttól.

Macronra várnak

A sárgamellényes mozgalom egyik elindítója, Éric Drouet - aki ellen eljárást indított az ügyészség, miután egy élő televíziós vitaműsorban az elnöki hivatal elfoglalására buzdította társait - péntek este felhívást tett közzé, amelyben inkább a párizsi körgyűrűn forgalomlassító tüntetésre szólít fel.

A magukat mérsékeltnek mondó sárgamellényesek delegációját péntek este fogadta Édouard Philippe miniszterelnök.

A kormányfő meghallgatott minket, és azt ígérte, továbbítja a követeléseinket a köztársasági elnöknek. Most már csak Emmanuel Macronra várunk. Remélem, úgy fog beszélni Franciaország népéhez, mint egy apa, szeretettel és tisztelettel, és határozott döntéseket hoz

- mondta a találkozó után Christophe Chalencon, a mozgalom egyik szóvivője.

Macron nem akar olajat önteni a tűzre

A másfél éve egy nagyszabású reformprogrammal megválasztott, és már a tüntetések előtt is népszerűtlen elnök "tisztában van a helyzettel, és nem akar olajat önteni a tűzre, ezért nem kíván szombat előtt beszélni" - mondta pénteken Richard Ferrand, a nemzetgyűlés elnöke.
A köztársasági elnök péntek este a Párizshoz közeli Nogent-sur-Marne-ban azoknál a csendőröknél járt, akik szombaton a Champs-Élysées-n fognak szolgálatot teljesíteni, és szembenézni a legradikálisabb tüntetőkkel.

A hatóságok pénteken egész nap nyugalomra intettek, miután a múlt szombati párizsi zavargásokat követően a francia kormány - eleget téve a sárgamellényes mozgalom legfőbb követelésének - bejelentette, hogy eltörli az üzemanyagadó jövőre tervezett emelését, és életszínvonal-megőrző intézkedésekkel helyettesíti azt, de a tüntetők ezt már kevésnek tartják, és egyre több szociális jellegű követelést támasztanak, valamint Emmanuel Macron távozását is követelik.

Egy friss felmérés szerint a november 17. óta tüntető sárgamellényesek támogatottsága az elmúlt napokban valamelyest csökkent, de a franciák kétharmada még mindig szimpatizál a szociális mozgalommal.