Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egy olyan helyzet, amelyben Theresa May nem képes az Európai Tanácsnak felmutatni kielégítő garanciákat egy hiteles stratégiáról, a halasztási kérelem elutasításához és a megállapodás nélküli kilépés előnyben részesítéséhez fog vezetni - fogalmazott szerdán a nemzetgyűlésben a francia diplomácia vezetője.

Jean-Yves Le Drian három feltételt szabott a rövid távú halasztáshoz:

  • a halasztásnak az legyen a célja, hogy a már elért kilépési megállapodás ratifikációját véglegesítse,
  • az Egyesült Királyság legyen teljesen egyértelmű abban a kérdésben, hogy a múlt novemberben tető alá hozott kilépési megállapodást nem fogja újratárgyalni,
  • az Egyesült Királyság nem vesz részt a májusi európai parlamenti választásokon.

Theresa May brit miniszterelnök szerdán hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság jövő pénteken esedékes megszűnésének elhalasztását június 30-áig annak érdekében, hogy a kiválás feltételeiről egyelőre megegyezni képtelen britek, ne megállapodás nélkül hagyják el a közösséget.

A konzervatív párti brit miniszterelnök a Downing Street által közzétett, Donald Tusknak, az uniós állam- és kormányfők alkotta Európai Tanács elnökének címzett levelében közli: jóllehet bízik abban, hogy a londoni parlament ratifikálja a brexit feltételrendszeréről szóló, eddig kétszer is - jelenlegi formájában múlt kedden - nagy többséggel elvetett megállapodást, erre azonban a kilépés márciusi 29-i határidejéig már nincs lehetőség.

May hangsúlyozza a levélben, hogy a brit jogrendszer alapján a megállapodást az alsóháznak és a felső kamarának, a Lordok Házának is meg kell vitatnia a brexit-egyezményben foglalt kötelezettségvállalások törvénybe iktatásához.

A kormányfő közölte Tuskkal, hogy ezen a héten ismét az alsóház elé terjesztette volna vitára és szavazásra az EU-val novemberben elért 585 oldalas brexit-megállapodást. A másfél évig tartó tárgyalások után megszületett kilépési megállapodást a brit képviselők korábban már két alkalommal, január 15-én és március 12-én is nagy többséggel elutasították.

Nyitottak vagyunk természetesen egy néhány hetes technikai halasztásra azért, hogy a brit intézmények véglegesítsék a szöveg ratifikációját - jelezte a francia külügyminiszter. A kilépési megállapodást támogató szavazat hiányában viszont a legfőbb forgatókönyv a megállapodás nélküli kilépés - tette hozzá Jean-Yves Le Drian, arra utalva, hogy egy újabb szavazás várható még március 29. előtt.