Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Párizs javaslatot küldött Moszkvának a Mistral helikopterhordozó anyahajók szállításáról kötött szerződés felbontására, amelynek értelmében az előleg fejében 785 millió eurót visszafizetnének Oroszországnak, de csak akkor, ha az írásban járul hozzá, hogy a hajókat más országoknak adják el.

A Kommerszant értesülése szerint ez elfogadhatatlan az orosz félnek, amely a szerződés felbontásával keletkezett kárát 1,163 milliárd euróra becsüli, és amíg ezt a pénzt meg nem kapja, nem ír alá semmilyen reexport-engedélyt a franciáknak. Mint a TASZSZ jelentette, Dmitrij Rogozin, a hadiiparért felelős miniszterelnök-helyettes erről már tájékoztatta is a francia felet.

Kép: MTI/AP

A különleges, partraszállások támogatásához és vezényléséhez kialakított Mistralokból Moszkva kettőt rendelt, és a franciáknak már mindkettőt le kellett volna szállítaniuk, de az ukrán válság miatt bevezetett uniós szankciók miatt ezt felfüggesztették. A Kreml mindenesetre nem akar politikai csatározásba merülni az ügy miatt. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő szerint itt üzleti vitáról van szó - vagy a terméket kell megkapják, vagy az ellenértékét.