Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Minden szárazföldi beavatkozás a részünkről vagy a Nyugat részéről következetlen és irreális lenne" - ismételte meg kedden Francois Hollande államfő korábbi szavait Manuel Valls miniszterelnök a francia légierő szíriai bevetéséről rendezett vitában a nemzetgyűlésben. "De ha létrehoznának egy koalíciót a régió országaiból, hogy felszabadítsa Szíriát az Iszlám Állam zsarnoksága alól, akkor ezeket az országokat Franciaország támogatni fogja" - tette hozzá.

A francia elnök múlt hétfőn jelentette be, hogy Franciaország stratégiát vált az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel szemben, és légicsapásokat készít elő Szíriában. Az elnök ezért arra utasította a hadsereget, hogy kezdjen felderítő repüléseket Szíria légterében. Az első felderítő repüléseket múlt kedden és szerdán hajtotta végre a francia légierő. Hétfő este Francois Hollande azt mondta, hogy a megszerzett információk alapján "szükséges lesz" a légierő bevetése Szíriában. A miniszterelnök szerint a felderítő repülések még több hétig eltarthatnak a légi csapások megkezdése előtt.

Korábban a francia diplomácia egyértelműen kizárta a szíriai beavatkozást. A francia hadsereg kizárólag Irakban vett részt eddig az Egyesült Államok által a dzsihadista szervezet ellen indított légi csapásokban. Szíriában a mérsékeltnek tartott ellenzéki erőket fegyverekkel és stratégiai tanácsokkal segítette Párizs, mert attól tartott, hogy a légicsapások Bassár el-Aszad elnök rezsimjét erősíthetik, amely a 2011 márciusában kirobbant szíriai felkelés kezdete óta több százezer ember haláláért felelős. Hollande szerint az Iszlám Állam az elmúlt két évben megerősödött, ez indokolja, hogy Szíriában is bombázzák az állásait.

Manuel Valls most azt hangsúlyozta, hogy Párizs alapvetően nem vált "sem stratégiát, sem célpontot, folytatja a terrorizmus elleni harcot", és nem szeretné megerősíteni a szíriai rezsimet.
"Semmi olyat nem fogunk tenni, amely konszolidálja a rezsimet. Inkább éppen egy olyan sürgős megállapodásra lenne szükség, amellyel véglegesen tiszta lappal indulhatunk Bassár el-Aszad után" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Sok ember haláláért felelős emberrel semmilyen kompromisszum, semmilyen megegyezés nem lehetséges. Megállapodni, lepaktálni, ahogy azt egyesek javasolják, morális hiba lenne" - fűzte hozzá.

Manuel Valls jelezte, hogy Párizs minden diplomáciai erőfeszítés megtesz, mindenkivel tárgyal a megoldás érdekében, beleértve az oroszokat is, "akinek az álláspontja nagyon távol esik a miénkétől".
A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak képviselőinek egy része ugyanakkor párbeszédet szorgalmaz a szíriai rezsimmel, illetve szárazföldi beavatkozást sürget.

"Egy kizárólag katonai beavatkozás, szárazföldi csapatok és nemzetközi felhatalmazás nélkül, a regionális nagyhatalmak bevonása nélkül stratégiailag kifizetődő lenne hosszú távon? Szerintünk nem!" - mondta a vitában Christian Jacob, a Köztársaságiak frakcióvezetője.