Párizs segélyt nyújt a Donyec-medencében élőknek

Ötszázezer euró (mintegy 150 millió forint) támogatást különít el Franciaország Donyec-medencei humanitárius projektekre - jelentette be Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter pénteken Kijevben ukrán kollégájával, Pavlo Klimkinnel közösen tartott sajtótájékoztatójukon.
Domokos Erika, 2018. március 23. péntek, 14:35
Fotó: Reuters

A francia diplomácia vezetője szerint két, a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségben tevékenykedő civil szervezetnek nyújtja országa a pénzügyi segítséget. A szervezeteket nem nevezte meg - írta az MTI. Az összeget élelmiszersegélyezési projektek támogatására, valamint a Donyecktől nyugatra, ukrán ellenőrzésű oldalon fekvő Krasznohorivka település iskoláinak felújítására, illetve a Luhanszk megye szintén ukrán ellenőrzés alatti részében lévő popasznai vízellátó állomás tározóinak helyreállítására különíti el Franciaország.

Ukrajna helikoptereket készül vásárolni Franciaországtól. Erről a nap folyamán szándéknyilatkozatot írnak alá az ukrán belügyminisztériumban - mondta Klimkin. Ezen kívül a kétoldalú gazdasági együttműködés keretében több nagyszabású projektet terveznek megvalósítani Ukrajnában, így például nagyméretű napenergia-erőművek építését.

A franca diplomácia vezetője nem zárta ki további szankciók bevezetésének lehetőségét Oroszországgal szemben, az Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten megrendezett orosz elnökválasztások miatt.

A két külügyminiszter a nap folyamán találkozott Oroszországban bebörtönzött ukrán politikai foglyok hozzátartozóival - hozta nyilvánosságra Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő a Twitteren.

Előző este a francia külügyminisztert fogadta hivatalában Petro Porosenko ukrán államfő. Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint a Donyec-medencei helyzetről, azon belül ENSZ-békefenntartók térségbe vezénylésének perspektíváiról, a normandiai formátumban (ukrán, orosz, francia és német részvétellel) zajló rendezési tárgyalások folytatásáról, továbbá az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásának szükségességről folytattak eszmecserét. Porosenko ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt - írta az MTI.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2018.03.24 14:04

gondolom ennek nagyja fedezi az ezzel kapcsolatban felmerülő "adminisztrációs költségeket"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2018.03.23 15:41

Franciaország úszik az adósságban. Inkább takarékoskodnának, az ukránok meg álljanak neki dolgozni, és ne a mások nyakán élősködjenek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html