Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A francia diplomácia vezetője szerint két, a fegyveres konfliktus sújtotta kelet-ukrajnai térségben tevékenykedő civil szervezetnek nyújtja országa a pénzügyi segítséget. A szervezeteket nem nevezte meg - írta az MTI. Az összeget élelmiszersegélyezési projektek támogatására, valamint a Donyecktől nyugatra, ukrán ellenőrzésű oldalon fekvő Krasznohorivka település iskoláinak felújítására, illetve a Luhanszk megye szintén ukrán ellenőrzés alatti részében lévő popasznai vízellátó állomás tározóinak helyreállítására különíti el Franciaország.

Ukrajna helikoptereket készül vásárolni Franciaországtól. Erről a nap folyamán szándéknyilatkozatot írnak alá az ukrán belügyminisztériumban - mondta Klimkin. Ezen kívül a kétoldalú gazdasági együttműködés keretében több nagyszabású projektet terveznek megvalósítani Ukrajnában, így például nagyméretű napenergia-erőművek építését.

A franca diplomácia vezetője nem zárta ki további szankciók bevezetésének lehetőségét Oroszországgal szemben, az Ukrajnától önkényesen elcsatolt Krím félszigeten megrendezett orosz elnökválasztások miatt.

A két külügyminiszter a nap folyamán találkozott Oroszországban bebörtönzött ukrán politikai foglyok hozzátartozóival - hozta nyilvánosságra Marjana Beca ukrán külügyi szóvivő a Twitteren.

Előző este a francia külügyminisztert fogadta hivatalában Petro Porosenko ukrán államfő. Az elnöki sajtószolgálat közleménye szerint a Donyec-medencei helyzetről, azon belül ENSZ-békefenntartók térségbe vezénylésének perspektíváiról, a normandiai formátumban (ukrán, orosz, francia és német részvétellel) zajló rendezési tárgyalások folytatásáról, továbbá az Oroszországgal szembeni szankciók fenntartásának szükségességről folytattak eszmecserét. Porosenko ukrajnai látogatásra hívta meg Emmanuel Macron francia elnököt - írta az MTI.