Párizs visszalépett a világkiállítás megrendezésétől

Franciaország visszalépett a 2025-ös világkiállítás megrendezésétől, alapvetően pénzügyi megfontolások miatt.
Dzindzisz Sztefan, 2018. január 22. hétfő, 13:28
Fotó: Napi.hu

Edouard Philippe francia miniszterelnök a világkiállítás szervezésével megbízott testület elnökének, Pascal Lamynak írt levelében közölte, hogy úgy döntött, visszavonja Franciaország szeptemberben benyújtott pályázatát a francia projekt gazdasági modelljének strukturális gyengesége, valamint a magánvállalatok érdeklődésének elégtelensége miatt.

A francia pályázat a párizsi agglomeráció délnyugati részén található Saclay tudományos és technológiai központra épült. A miniszterelnököt azonban aggasztja, hogy a projekt lemaradásban van, a látogatók száma kevesebb lesz az előrejelzettnél, és a rendezés költségei meghaladhatják a tervezettet.

A különböző forgatókönyvekben átlag 35-40 millió, maximum 65 millió látogatóval számoltak. A 2015-ös milánói Expót mintegy 20 millióan keresték fel. Ha a látogatók száma a milánóihoz hasonlóan alakul, 455 millió és 1,3 milliárd euró közötti veszteséget okozna a világkiállítás megtartása. (Utólag is nőttek az asztanai világkiállítás költségei.)

Franciaország visszalépésével három pályázó küzd a 2025-ös expóért: Orszország (Jekatyerinburg), Japán (Oszaka) és Azerbajdzsán (Baku). A vásárokról döntő Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) november 15-én jelenti be, hogy melyik ország láthatja vendégül a 2025. május 1. és október 31. között megtartandó világkiállítást.

A nagyközönségnek rendezett óriáskiállítások fő látványosságai a részt vevő országok által felállított és berendezett nemzeti pavilonok. Látogatók milliói szokták felkeresni az ötévente megrendezett, legalább fél évig tartó expókat. A következőt, 2020-ban Dubajban rendezik meg.

Franciaország rendezi meg 2023-ban a Rögbi Világkupát, 2024-ben pedig a nyári olimpiát.

HOZZÁSZÓLÁSOK