Párizsi zavargások: Macron rendkívüli ülést hívott össze

Emmanuel Macron francia elnök rendkívüli kormányülést hívott össze vasárnapra az üzemanyagadó emelése ellen tüntető sárgamellényesek megmozdulásait kísérő, egyre erőszakosabb zavargások miatt - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. december 2. vasárnap, 13:59
Fotó: AFP - Abdulmonam Eassa.

Előtte délelőtt a G20 országcsoport Buenos Aires-i csúcstalálkozójáról hazaérve egyenesen a zavargások egyik központi színhelyére, a Diadalívhez ment.

Szombat este több rendőrségi szakszervezet rendkívüli állapot kihirdetését kérte, ugyanis csatatérre emlékeztetett szombat késő este Párizs belvárosának legelegánsabb része a sárgamellényesek harmadik tiltakozónapja után. A prefektúra vasárnap reggeli összesítése szerint a zavargásokban 133-an megsérültek, köztük 23 rendőr. A hivatalos tájékoztatás szerint 412 embert előállították, és közülük 378-at őrizetbe is vettek.

Christophe Castaner belügyminiszter jelezte: kész minden lehetőséget megvizsgálni. A minisztérium adatai szerint szombaton országszerte 136 ezren tüntettek a sárgamellényesek felhívására.

A helyzet miatt Edouard Philippe miniszterelnök nem utazik el az ENSZ katowicei klíma-csúcsértekezletére.

A vendéglátóipar és a kereskedelem vezetői azzal a kéréssel fordultak a kormányhoz, hogy "állítsa helyre a gazdaság működésének kedvező légkört", tartva attól például, hogy a zavargások miatt jelentősen visszaesik a karácsonyi forgalom.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2018.12.03 08:04

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.02 15:47

Megy a levesbe ez a sorosbáb is, Schulcz, Juncker, Merkel után, szép sorban...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html