Az Aachener Zeitung című lap szerint két nőt és egy férfit vettek őrizetbe az Aachen melletti Alsdorfban az országos munkaügyi ügynökség (BA) helyi munkaközvetítő irodája (Jobcenter) előtt. Éppen elindultak a Jobcentertől, amikor autójukat több rendőrautó feltartóztatta, és a rendőrség különleges bevetési egységének egy különítménye őrizetbe vette őket - írta az Aachener Zeitung az online kiadásában.

A lap szerint több környező településen is rendőri készültség tapasztalható. A rendőrség egy szóvivője az n-tv hírtelevíziónak azt mondta, hogy az őrizetbe vett személyek külföldi állampolgárok.

A Spiegel Online hírportál szerint a rendőrség azért csapott le rájuk, mert egy bolti eladó bejelentést tett, hogy felismerte a csoportban a párizsi vérengzésekkel összefüggésben körözött Salah Abdeslamot. A szökésben lévő férfi minden bizonnyal nincs a háromfős csoportban, de a rendőrök a lehető legnagyobb körültekintéssel ellenőrzik őket, mert nem akarják, hogy Abdesalam másodszor is kicsússzon a hatóságok keze közül - írta a Spiegel Online.

Az Észak-Rajna-Vesztfália tartományi Alsdorf a német-holland-belga hármas határ közvetlen közelében helyezkedik el.

Belgiumban a párizsi merényletekkel összefüggésben széles körű vizsgálatok indultak, mert a szálak - ahogy az év elején a Charlie Hebdo című szatirikus hetilap párizsi szerkesztősége ellen elkövetett akció után - ismét az országba vezettek.

Németországban a radikális iszlamizmus legerősebb irányzata a szalafizmus, amelynek hívei főleg Észak-Rajna-Vesztfáliában koncentrálódnak és szoros kapcsolatot tartanak fenn az irányzat belgiumi híveivel.