A Charles de Gaulle repülőgép-hordozó és kísérőhajói várhatóan három nap múlva érkeznek meg a Földközi-tenger keleti medencéjébe. Ezt követően részt vesznek majd az Iszlám Állam elleni francia hadműveletekben Szíriában. A Charles de Gaulle 28 harci repülőgépet visz a térségbe, köztük 18 Rafale és nyolc Super-Entendard típusú gépet, valamint öt helikoptert.

A francia vezérkar nem közölte, hogy várhatóan meddig tart a repülőgéphordozó küldetése Szíria partjainál. Putyin orosz elnök együttműködésre szólította fel a Moszkva orosz cirkálót. Utasítása szerint közvetlen kapcsolatba kell lépni a franciákkal, és mint szövetségesekkel kell együttműködni velük.

Hollande: A franciák ne engedjenek a befelé fordulásnak

Minden rendőrt és csendőrt felfegyvereznek - jelezte Francois Hollande francia államfő, aki szerdán arra kérte a franciákat, hogy ne engedjenek a "befelé fordulás, a félelem, a túlzások kísértésének" a 129 áldozatot követelő múlt heti párizsi merényleteket követően. Az önkormányzati alkalmazásban álló rendőröket is felfegyverzik, a 3900 önkormányzati rendőrnek ugyanis jelenleg nincs fegyvere.

Azonnal feloszlatják a terrorizmust dicsőítő csoportokat, és nem tűrnek meg semmilyen idegengyűlölő, antiszemita, muzulmánellenes tettet - mondta a francia elnök.

Utasregiszter kell

A spanyol belügyminiszter uniós utasregiszter bevezetését sürgette az Interpol terrorizmus elleni küzdelemmel foglalkozó munkacsoportjának sevillai tanácskozásán. Spanyolország az uniós belügyminiszterek pénteki tanácskozásán sürgetni fogja a nyilvántartás bevezetését.

Az Interpol sevillai tanácskozásán 39 ország 120 szakértője gyűlt össze, fő témájuk a külföldi, többek között európai állampolgárok részvétele a terrorista szervezetekben. A megbeszélés egy perces néma megemlékezéssel kezdődött a pénteki párizsi merényletek áldozatainak emlékére.
A nemzetközi rendőri szervezet adatbázisában 50 országból mintegy 5600 olyan személyt tartanak nyilván, aki kapcsolatba hozható a dzsihadista terrorizmussal. A becslések szerint azonban mintegy 25 ezer külföldi harcol a terroristák oldalán, akik ha visszatérnek a hazájukba, nem kizárható, hogy merényletet követnek el.

Nem függesztik fel a szombati Real Madrid - FC Barcelona futballmérkőzést, de a meccset várhatóan magas kockázatúnak minősítik és kiemelt védelmet kap.

További támadások várhatók

A német belügyminiszter az Iszlám Állam további várható támadásairól beszélt egy nemzetközi terrorizmussal foglalkozó konferencián. Az európai és ezen belül a német terrorfenyegetettséget nagyon komolynak minősítette. Úgy vélte, a célpontokat és a  merényletek kivitelezését látva megállapítható, hogy az iszlamista terrorizmus átalakulóban van, s az eddigi adatok alapján a párizsi merényletek az Iszlám Állam első összehangolt európai támadássorozatának az eredményét vagy annak egy részét jelentik.

A párizsi saint-denis-i műveletben egy harmadik feltételezett merénylő holttestére bukkantak a törmelékek alatt a rendőrök abban a lakásban, ahova szerda reggel nagy erőkkel hatolt be a rendőrség - ezt az i-Télé francia hírtelevízió jelentette. Ezzel háromra emelkedett a hét órán át tartó rajtaütésben meghaltak száma, hét embert őrizetbe vettek.

Az akció célpontja a 129 áldozatot követelő párizsi merényletsorozat feltételezett főszervezője, a 28 éves - Marokkóban született, de belga állampolgárságú - Abdelhamid Abaaoud volt, aki Szíriában az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egyik legfőbb szíriai "hóhérának" és európai toborzójának számít. A hírszerzési megfigyelések és telefonlehallgatások arra utaltak, hogy Abaaoud a lakásban lehet. A halottak egyike nő, az i-Télé szerint Abaaoud unokatestvére, aki felrobbantotta magát. A nőt korábban többször is kihallgatták a rendőrök kábítószerrel kapcsolatos ügyben, illetve az unokatestvérével kapcsolatban. Ő maga nem járt Szíriában.