Pártja megvonta a bizalmat a szlovén kormányfőtől

Megvonta a bizalmat pártja a szlovén kormányfőtől, aki helyett Zoran Jankovic ljublanai polgármestert választották a Pozitív Szlovénia élére péntek éjjel. Alenka Bratusek bukása előre hozott választáshoz és újabb mély belpolitikai válsághoz vezethet az országban.
Inforádió, 2014. április 26. szombat, 16:59
Fotó: Reuters

A Szlovéniát kormányzó balközép tömörülés kongresszusán a pártot alapító Jankovic egyértelmű győzelmet aratott az elnökségért vívott küzdelemben: 55,5 százalékot (422 szavazatot) szerzett Bratusek 45,5 százalékával (338 voksával) szemben, így egy év után visszatérhet a Pozitív Szlovénia élére.

A ljubljanai polgármester megválasztása azonban könnyen újabb mély belpolitikai válságba sodorhatja az országot, várható ugyanis, hogy Alenka Bratusek lemond miniszterelnöki tisztségéről. A kormányfő, a párt eddigi ideiglenes elnöke a szavazás előtt bejelentette, pártja támogatása nélkül nem kíván a balközép kormány élén maradni.

A balközép párt mindhárom koalíciós partnere jelezte: nem működnek együtt egy Jankovic vezette Pozitív Szlovéniával. A politikus ellen nyomozás folyik korrupció miatt, ő azonban tagadja a vádakat.

Az ellenzék előre hozott választásra szólított.

Borut Pahor államfő hivatala szombaton azt közölte, hogy az elnök kedden fogadja Bratuseket. A közlemény szerint a találkozón a kormány sorsáról lesz szó, de Pahor egyelőre további kommentárt nem kíván fűzni a történtekhez.

A Pozitív Szlovénia párthoz közelálló források a Reuters hírügynökségnek azt mondták, hogy Bratusek is csak kedden kívánja nyilvánosságra hozni döntését a kormány jövőjét illetően.

HOZZÁSZÓLÁSOK