A görög adósságválság elmélyülése nyomán az amerikai törvényhozás egyre több képviselője, illetve a pénzügyi szabályozó hatóságok is azt mérlegelik, mekkora károkat okozna az a USA pénzügyi rendszerében az európai helyzet rosszabbra fordulása - írja a Wall Street Journal (WSJ). A legnagyobb amerikai pénzügyi alapok minimális mennyiségben tartanak portfóliójukban görög állampapírokat, azonban nagyjából ezermilliárd dollár értékben birtokolnak európai banki papírokat, és ezeknek a pénzintézetek a trezorjaiban rengeteg európai államkötvény lapul.

Az amerikai döntéshozók attól tartanak, hogy egy görög csőd, amely esetleg kiegészül Portugália és Spanyolország megingásával is meggyengíti a bankokat, s ezen keresztül eléri az amerikai kötvényalapokat is. Ennek a forgatókönyvnek a megvalósulása a legnagyobb kihívás, amivel a pénzpiacoknak a Lehman Brother 2008. szeptemberi bedőlése óta szembe kellett nézniük. A helyzet olyan komoly, hogy már az amerikai pénzügyi felügyelet (SEC) és a Fed is külön figyelmet fordít a fejlemények alakulására - tudta meg az ügyhöz közel álló forrásból a WSJ. A képviselőház pénzügyi bizottsága pénteken meghallgatást tart az ágazat vezetőinek részvételével.

A szakértők szerint ugyanakkor egy újabb nagy válság esélye kicsi. A legnagyobb pénzügyi alapok már korábban tettek óvintézkedéseket, igyekeztek tartózkodni a gyenge európai országokhoz kapcsolódó befektetésektől, azaz jobban kerülik a kockázatot mint korábban. Ezért jelenleg sokkal jobb állapotban vannak, mint 2008-ban. Emellett a SEC a válság nyomán előírta, hogy havonta adjanak ki jelentés az úgynevezett "árnyék árakról", azaz követeléseik valós piaci áráról. Új szabályként a korábbinál nagyobb arányban kell tartaniuk portfóliójukban könnyen pénzzé tehető, kiváló minőségű eszközöket.