A kormányzásképes többség nélkül végződő választások eredményét Bersani úgy értékelte, hogy azt a gazdasági válság, illetve az arra adott, csak a szigorításokra alapozó válasz határozta meg; ez a harang Európának is szól - tette hozzá. A másik elem Olaszországban a politika elutasítása volt, a politikáé, amely morálisan nem tűnik hitelesnek - mondta a politikus.

Először a PD-t kell felkérni kormányalakításra - hangsúlyozta a PD vezetője - , szándékukban áll javaslatot tenni néhány alapvető változásra, ilyen lehet a politikai rendszer reformja vagy egy új párttörvény. A programok alapján kötnénk szövetséget, aki nem vállalja a felelősséget, az ugyanúgy mondjon le a politikai jelenlétről, ahogy azt másoktól elvárja - üzent ezzel Bersani a megkerülhetetlenül sok helyet szerző Öt Csillag protestmozgalom vezetőjének.

Bersani szavait Berlusconi pártja, a jobboldali PdL szóvivője is felelősnek és komolynak nevezte már a sajtótájékoztató közben - talán jelezve, hogy ők se akarnának kimaradni egy nagykoalícióból. A PD vezetője viszont határozottan kizárta a PdL-lel való együttműködést, amit egyébként korábban az Öt Csillag is elvetett.

Katasztrófa lenne, ha leválnánk Európáról - utalt Bersani arra, hogy az Öt Csillag vezetője, Beppe Grillo korábban népszavazást helyezett kilátásba az euróról - , ez nem vélemény kérdése, hanem matematika. Ami az együttműködést illeti, túl kényelmes lenne mindig csak az egyes témákra szorítkozni - üzente megintcsak Grillónak, aki korábban azt mondta, törvényenként döntenek majd arról, mit mikor támogatnak a parlamentben. Olyan is van, hogy bizalmi szavazás - figyelmeztetett Bersani - , ez a demokrácia szabálya, mindenkinek vállalnia kell a felelősséget.