Ryan szóvivőnője, AshLee Strong hétfőn bejelentette: "a házelnök a következő hetekben nem védelmezi többé a republikánus elnökjelöltet, Donald Trumpot, hanem ehelyett a következő 29 napot arra használja majd, hogy a republikánusok képviselőházi többségének megőrzésére összpontosítson". A wisconsini republikánus politikus pártja törvényhozóival tanácskozva azt közölte kollégáival, hogy mindenki "úgy cselekedjen, ahogyan a legjobb a számára a választói kerületében".

A tanácskozáson résztvevő republikánus politikusok egyikének értékelése szerint a legmagasabb rangú republikánus politikus ezzel lényegében felhatalmazást adott a Trumptól történő elhatárolódásra.
Paul Ryan októberben 17 szövetségi államban és 42 városban kampányol majd. Ugyanakkor Ryan arról nem beszélt, hogy hivatalosan is visszavonja-e Donald Trumpnak nyújtott támogatását. Zack Roday szóvivő szerint "pillanatnyilag nincs változás e tekintetben az álláspontjában". A házelnök szavait, kiszivárgott hírek szerint nem fogadta egyöntetű egyetértés, sokan ugyanis úgy értelmezték, hogy ezzel Ryan lényegében elismerte, megelőlegezte Hillary Clinton győzelmét a Fehér Házért folyó versenyben.

A képviselőházi republikánus többség vezetője, Kevin McCarthy kaliforniai politikus azt mondta a többi törvényhozónak, hogy "vegyenek mély lélegzetet és összpontosítsanak a saját kampányukra". A republikánus törvényhozók tanácskozására, illetve Ryan döntésére azt követően került sor, hogy a párt vezető politikusainak egész sora - köztük például John McCain arizoani, vagy Lisa Murkowski alaszkai szenátor, továbbá Alabama állam republikánus kormányzója, Robert Bentley - megvonta támogatását Trumptól, miután péntek éjjel nyilvánosságra kerültek Trump tizenegy évvel ezelőtt nőkről megfogalmazott becsmérlő szavai.

Gyarapodott a Trumptól elhatárolódó és Hillary Clinton elnökségét támogató tekintélyes újságok száma is. A Foreign Policy című külpolitikai folyórat ugyanis - szakítva eddig hagyományaival - ötvenéves történetében először biztosított támogatásáról elnökjelöltet, s szintén Hillary Clinton mellett tette le a voksát.
Ugyanakkor Mike Pence, Trump alelönkjelöltje hétfőn a Fox televíziónak adott interjújában cáfolta azokat a híreszteléseket, miszerint visszalépne az alelnökjelöltségtől, sőt, azt állította, hogy a vasárnap esti elnökjelölti vitát Trump nyerte meg. Szerinte Trump a vitában "alázatosságot" és "erőt" mutatott.