Példát mutat Szlovákia: reszkessenek a rolleresek

Szlovákiában szabályozzák a rolleres közlekedést a járdákon, senki sem fog örülni: az sem, aki kitiltotta volna a villanyrollereket, és az sem, aki szeretett tempósan haladni ezzel a járművel.
Barabás Júlia, 2019. június 24. hétfő, 17:03
Fotó: Getty Images

Sokan panaszkodnak Szlovákiában is az elszaporodott elektromos rollereken száguldozókra, miközben jogszabályok egyáltalán nem ismerik az elektromos roller fogalmát, így aki ezzel közlekedik, gyalogosnak számít - vezeti fel az új szabályozásról szóló cikkét a pozsonyi Új Szó. Eközben egy ilyen roller a 20-25 kilométer/órás sebességet is elérheti.

Ha ebben tempóban összeütközik egy gyalogossal vagy egy gyermekkel, az akár komoly sérülésekkel járó balesetet okozhat. A pozsonyi belügyminisztérium elkészítette a villanyrollerek közlekedését szabályozó törvénymódosítását. Sokak csalódására, a tárca nem tiltaná le ezeket a járdáról, csupán előírná, hogy lassabban haladjanak. (Párizsban például, ahol a rollerezésnek már megvan az első áldozata, 135 eurós bírság jár a járdán való rollerezésért.)

Szlovákiában csak azt írnák elő, hogy a rolleresek a járdán nem közlekedhetnek gyorsabban, mint az emberi séta tempója. Emellett a rollerekkel való ütközések közlekedési balesetnek fognak számítani. Aki rolleren megszegi az előírásokat, az maximum 50 eurós helyszíni bírságra számíthat majd - közölte a belügyminisztérium. A rollerezők - ugyanúgy mint a kerékpározók - lakott területen vagy kerékpárúton 0,5 ezrelék véralkoholszinttel is rollerezhetnek. Ha a módosításokat a parlament is elfogadja, akkor december 1-jétől lépnek hatályba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2019.06.24 17:27

Sem a francia, sem a szlovák megoldás nem jó.
Mivel nem emberi erővel működik, legyen az elektromos roller, elektromos bicikli, ugyanazokat az előírásokat tartatnám be velük, mint az 50 cm3 alatti kismotor kategóriával. csakis ilyen jogosítvánnyal engedném használni, mert gyorsabbak, baleset veszélyesebbek egy átlagos emberi erővel menő kerékpárnál. Ugyanott szabadna csak használni, mint a kismotort.
Még messzebb mennék -mind saját, és mások egészsége érdekében- a 12 évnél idősebb kerékpárosokat is csak egy komolyabb KRESZ tanfolyam elvégzése után engedném közlekedni. Katasztrófálisan közlekednek, KRESZ ismeretek nélkül. És csodálkoznak, amikor elcsapja őket egy autó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html