Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Sokan panaszkodnak Szlovákiában is az elszaporodott elektromos rollereken száguldozókra, miközben jogszabályok egyáltalán nem ismerik az elektromos roller fogalmát, így aki ezzel közlekedik, gyalogosnak számít - vezeti fel az új szabályozásról szóló cikkét a pozsonyi Új Szó. Eközben egy ilyen roller a 20-25 kilométer/órás sebességet is elérheti.

Ha ebben tempóban összeütközik egy gyalogossal vagy egy gyermekkel, az akár komoly sérülésekkel járó balesetet okozhat. A pozsonyi belügyminisztérium elkészítette a villanyrollerek közlekedését szabályozó törvénymódosítását. Sokak csalódására, a tárca nem tiltaná le ezeket a járdáról, csupán előírná, hogy lassabban haladjanak. (Párizsban például, ahol a rollerezésnek már megvan az első áldozata, 135 eurós bírság jár a járdán való rollerezésért.)

Szlovákiában csak azt írnák elő, hogy a rolleresek a járdán nem közlekedhetnek gyorsabban, mint az emberi séta tempója. Emellett a rollerekkel való ütközések közlekedési balesetnek fognak számítani. Aki rolleren megszegi az előírásokat, az maximum 50 eurós helyszíni bírságra számíthat majd - közölte a belügyminisztérium. A rollerezők - ugyanúgy mint a kerékpározók - lakott területen vagy kerékpárúton 0,5 ezrelék véralkoholszinttel is rollerezhetnek. Ha a módosításokat a parlament is elfogadja, akkor december 1-jétől lépnek hatályba.