Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kína kész segítséget nyújtani az európai országok stabil gazdasági növekedéséhez - hangoztatta sajtótájékoztatóján Hung Lej (Hong Lei) a görög adósságválsággal kapcsolatban feltett kérdésre válaszolva. Hozzátette: Kína már lépéseket tett annak érdekében, hogy növelje európai államkötvények vásárlását és ösztönzi a gazdasági együttműködést európai országokkal, hogy segítse az eurózóna államadósságokkal terhelt térségét.

"Bízunk abban, hogy Görögország, az Európai Unió és a nemzetközi közösség együtt tud működni a biztonság és a fejlődés megteremtése érdekében" - jegyezte még meg Hung, azzal, hogy Kína meggyőződés szerint az eurózóna országai képesek lesznek a stabil fejlődésre. A nyilatkozatra közvetlenül Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai miniszterelnök péntektől keddig tartó Budapestet, Londont és Berlint érintő európai körútja előtt került sor.

A kínai kormányfő áprilisban a Pekingbe látogató spanyol kormányfőnek is ígéretet tett arra, hogy folytatja a spanyol államkötvények felvásárlását és hangsúlyozta, hogy Kína az európai piac hosszú távú, felelős befektetője. Elkötelezettségét Európa támogatása mellett a miniszterelnök akkor is megerősítette, amikor a közelmúltban Herman van Rompuy, az Európai Tanács elnöke tett látogatást Kínában.

Fu Jing (Fu Ying) külügyminiszter-helyettes a Ven Csia-pao európai útját beharangozó korábbi sajtókonferenciáján szólt arról, hogy a magyarországi látogatás, illetve az ott közép- és kelet-európai országok számára rendezendő térségi fórum célja a kapcsolatok szorosabbra fűzése lesz. Az is kiderült, hogy a kínai és a magyar kormányfő jelenlétében egy sor kereskedelmi megállapodást írnak majd alá.

A tervezett londoni tárgyalások köréből a csúcstechnológia területét és a pénzügyi szektort érintő együttműködést emelte ki, míg Németországban most kerül majd sor az első úgynevezett kormányközi párbeszédre, amin Kína több mint tíz miniszteri szintű vezetővel lesz jelen.

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Európát "kulcs fontosságú partnernek" tekinti Kína, s megerősítette, Peking érdekelt abban, hogy Európa úrrá legyen a nehézségein, s ehhez a maga részéről továbbra is támogatást kíván nyújtani.

Kifejtette ugyanakkor, hogy Kína támogató magatartásának viszonzását várja a piacon. Bírálta a kínai vállalatok egyes beruházásainak politikai "hátsószándékkal" történő akadályozását, valamint az uniót, amiért nem hajlandó Kína piacgazdasági státusát elismerni.