Peking nagyobb befolyást akar az IMF-ben

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) felsőbb vezetési struktúrájának jobban kellene tükröznie a globális gazdasági szerkezetben bekövetkezett változásokat és a feltörekvő piacok szerepét - vélte a kínai központi bank kormányzója csütörtökön Pekingben.
MTI-Eco, 2011. május 19. csütörtök, 19:53
Fotó:

A G20-ak csoportja úgy döntött, hogy a nemzetközi pénzügyi szervezetek felsőbb vezetőit és magas szintű menedzsereit nyílt és teljesítményalapú programok alapján választják ki, és segítik az IMF vezetőjét az irányítás hatékonyabbá tételében - hangoztatta tájékoztatóján Csou Hsziao-csuan (Zhou Xiaochuan) a Kínai Népi Bank (PBOC) első embere.

"Egy igen komoly vád miatt Strauss-Khan lemondott az IMF vezetői posztjáról, az IMF gyakorlati működtetése gond, amit nagyon sajnálok" - jelentette ki újságírói kérdésre válaszolva Csou, s megjegyezte, hogy a Nemzetközi Valutaalapnak kulcsszerepe volt a globális pénzügyi válság elleni küzdelemben.

A világgazdaság felépülőben van a válságból, miközben az európai szuverén adósság problémái, Európa nehézségeinek kezelése miatt, valamint azért, hogy a világgazdaság a kiegyensúlyozottság irányába haladjon, szükség van a befolyásos IMF támogatására - hangsúlyozta a kínai jegybank vezetője.

HOZZÁSZÓLÁSOK