Peking reméli, az országhatárok önkényes megváltoztatása nem lesz követhető példa

Kína és Németország azt reméli, hogy az ukrajnai válság nem terjed tovább, s az országhatárok önkényes megváltoztatása nem válik követhető példává - erről a két ország külügyminisztere beszélt hétfőn Pekingben.
MTI, 2014. április 14. hétfő, 11:04
Fotó: Reuters

Frank-Walter Steinmeier és Vang Ji tárgyalásain a kínai diplomácia vezetője ugyan továbbra sem foglalt egyértelműen állást egyik fél mellett sem, de hangoztatta, országa bízik abban, hogy nemzetközi közvetítéssel megállapodás születhet a válság rendezéséről. Peking továbbra is a tárgyalási folyamatot támogatja, amelynek soron következő eseménye Oroszország, az Európai Unió, Ukrajna, valamint az Egyesült Államok képviselőjének találkozója lesz csütörtökön Genfben.

A Global Times című angol nyelvű kínai napilapban a látogatás alkalmából megjelent interjúban Steinmeier egységesnek nevezte az uniós reagálást, s óvott attól, hogy a "józanságot és a józan észt" összetévesszék a gyengeséggel. Elítélte Moszkvát, eközben kiemelte, hogy nyitva tartják az ajtót a tárgyalások előtt. Mint mondta, szándékuk, hogy Moszkvát és Kijevet egy asztalhoz ültessék. Úgy vélte, Németország és Kína helyzetértékelése "nagyon hasonló".

Hszi Csin-ping és Angela Merkel német kancellár március közepén telefonon beszélt az ukrán válságról. Hszi az aktuális ukrajnai helyzetet összetettnek és érzékenynek nevezte, s hangsúlyozta, a megoldást párbeszéd, tárgyalások útján, törvényes keretek között kell megkeresni. Mint mondta, Kína támogatja a kérdésben folyó nemzetközi közvetítést, illetve abban Németország szerepét. A két politikus március végén személyesen is találkozott Berlinben. Hszi akkor kijelentette, az ukrán kérdésben Kínát nem vezérli semmiféle "magánérdek".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.14 15:55

..agyon sok országnak vaj van a fején a határok kérdésében az egész világon ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html