Peking szívességet tesz a világnak: erősödhet a jüan

A kínai vezetés úgy döntött, hogy hagyják erősödni a jüant, amivel gesztust tesznek az ezt követelő nemzetközi közösségnek.
NAPI, 2011. június 16. csütörtök, 10:31
Fotó:

Kína folytatni kívánja a jüan árfolyamának rugalmasabb alakulását lehetővé tevő pénzpolitikáját, illetve tovább diverzifikálja óriási devizatartalékait - jelentette be az ország árfolyam-politikáért felelős szervezete (SAFE) a Reuters tudósítása szerint. A SAFE ezzel egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy a kamatok további emelése esetén bővülni fog az országba áramló tőke mennyisége. A kínai valuta erősítését évek óta követelik az ország exportoffenzíváját túlzottnak tartó országok, elsősorban az Egyesült Államok.

A pekingi vezetés egy idő óta azzal a gonddal szembesül, hogy nem tudja melyik ujját harapja meg. A múlt hónapban már éves összehasonlításban 5,5 százalékra gyorsult infláció visszaszorítása érdekében hagynia kellene felértékelődni a jüant, illetve növelnie kell a hitelköltségeket, ám ezek az intézkedések egyben hatással vannak a gazdasági növekedésre, illetve az ingatlanpiaci buborék felfúvódásával és a kapacitásfelesleg kialakulásával fenyegető tőkebeáramlásra.

HOZZÁSZÓLÁSOK