Peking tiltakozik az uniós védővámok ellen

Peking tiltakozik az Európai Unió döntése ellen, amely a felületkezelt papír egy típusának Kínából származó importjára egyszerre szubvenció- és dömpingellenes vám bevezetését tette kötelezővé - derül ki a kínai kereskedelmi tárca (MOC) hétvégi közléséből.
MTI-Eco, 2011. május 15. vasárnap, 15:38
Fotó:

A minisztérium szóvivője szerint az intézkedés, miszerint ugyanazon termékekre egyszerre mindkét kereskedelmi korlátozást érvényesíteni kívánják, sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. Ez az első eset, hogy az EU ilyen drasztikus lépésre szánta el magát - állapította meg nyilatkozatában Jao Csien (Yao Jian) szóvivő.

A kínai kormány és az érintett vállalatok bőséges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a papíripar Kínában a versenyszférába tartozik, ahol a piaci elvek érvényesülnek, és a kormány soha nem avatkozott bele a vállalati működésbe vagy az árképzésbe - hangoztatta Jao. Hozzátette: az unió határozata ellentétes több WTO-szabállyal, és súlyosan sérti a kínai vállalatok érdekeit.

Kínának és az EU-nak fel kell lépnie a kereskedelmi protekcionizmus ellen, meg kell akadályoznia a kereskedelmi intézkedések helytelen használatát, továbbá megfelelő módon, tárgyalások útján kell rendeznie "súrlódásait" - vélte a szóvivő. Kína alaposan tanulmányozni kívánja az új szabályozást és fenntartja magának a jogot arra, hogy a jogi úton védje meg vállalatainak érdekeit - húzta alá Jao.

Az uniós lépés szerint a következő öt évben érvényesíthető szubvencióellenes vám 4-12 százalék között mozog, míg a dömpingellenes vám mértéke 8-35,1 százalék között mozoghat. Az Európai Bizottság döntése szerint az intézkedés hatálya meghosszabbítható, amennyiben az import az európai papíripart veszélyezteti. Az EU 2010 februárjában kezdte meg a minőségi nyomtatáshoz használatos kínai papír dömpingellenes vizsgálatát, majd két hónappal később követte ezt a szubvencióellenes vizsgálat.

Az elmúlt 15 hónap során az unió bizonyítottnak találta, hogy a kínai kormány e papíripari ágazatnak kedvezményes hiteleket nyújt, földterületet biztosít a piaci ár alatt, illetve adókedvezményekkel segíti a vállalatokat. Mindez - állítják az unióban - negatív hatással van az európai iparági vetélytársakra.

Szakértők szerint viszont az érvelés gyenge lábakon áll; a kínai részesedés az európai piacon 4 százalék alatt van, és nem jelent veszélyt az európai versenytársakra. A China Daily című napilapban megszólaló Hosuk Lee-Makiyama, egy brüsszeli székhelyű gazdasági kutatóintézet igazgatóhelyettese szerint az sem méltányos, hogy a kínai kereskedelmi bankoktól felvett hiteleket állami támogatásként értékelték az európai vizsgálók csak azért, mert a bankok állami tulajdonban vannak.

Lee-Makiyama szerint előállhat a helyzet, amelyben Kína "könnyedén" talál hasonlóan gyenge alapot szubvencióellenes intézkedések meghozatalára. Az adok-kapokban hosszabb távon az unió - kínai piacon versenyző - vállalatai húzhatják a rövidebbet - véli a szakember.

Vasárnap megkezdte hivatalos kínai látogatását Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki a kínai médiában megjelentetett írásában kijelenti: útjával az EU és Kína közötti gazdasági, politikai kapcsolatok szorosabbra fűzése, a stratégiai kapcsolatok új szintre emelése a célja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2011.05.15 21:46

@Zodiakus: Hát nem hinném, hogy a mi kedvünkért a franciák- németek visszafognának a lendületből... azaz ha rossz a gazdaságpolitikánk akkor nyilván mi fogunk lemaradni, de ezért ne Őket hibáztasd... Az Eurozónából meg rég ki kellett volna dobálni a görögöket portugálokat stb.. sőt nem is kelett volna az eurot megcsinálni - az a politikusok műve..

Az Eu egy újabb kisérlet arra, hogy a kétezer éve szanaszét húzó,nem egységes, egymással folyamatosan háboruzó népeket egy kalap alá vegyék és összetereljék egy nyájba. hogy ebből Mi lesz azt nemtudom, de azt igen, hogy ez nem sikerült a rómaiaknak,Napóleonnak,Hitlernek,Sztálinnak,Titonak,Brezsnyevnek, hanem hol elöbb, hol késöbb ezek a kisérletek mind kudarcot valottak...

Most a politikusok probálkoznak az Euroval meg az EU val aztán egy ideig valahogy elmüködik, nekik meg marha jó mert sikerült brutális politikai bürokráciát kiépíteni a vele járó zsiros fizetésekkel. (visszasirják a németek azt a márkát, meg fizethetik a görögök megmentését stb... lényegében egy brutális gazdasági hülyeség az ami pl. most megy..)

Meg jó neked is mert beülsz a négykerekübe oszt találsz valami munka vagy üzleti lehetőséget az eun belül... szóval ne aggódj, fel fog robbanni (először az EURO) , csak éppen nem most !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.15 21:31

@megalodon: Bocsi a gondolat ugrásért,de itt tömörítve kell írni.Nos,sokan beszélnek a kétsebességes EU-ról.Esetleg a többsebességesről.Ami számunkra igen kedvezőtlen lenne.Félek egy Német-Francia tengelytől,amihez még egypár ország csatlakozik és az EU már csak papíron lesz.Ezzel számunkra csak a rossz jönne be a határon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.15 20:57

@Zodiakus: Amíg az usa nyakló nélkül nyomtatja a dollár nevü papírfecnit, a kínai meg ezért hajlandó árut szállítani, addig persze így kényelmes a jenkiknek.. Gondolom Te se járnál be dolgozni, ha a boltban pénz helyett elég lenne egy szalvétára rajzolni valami ákombákomot aminek tökre örülne a bolt tulajdonosa !!! (kb ez megy most, csak a tulaj valamiért kezd már ideges lenni..)

Azt a részt sajnos nem tudom követni, hogyha vámot emelnek az euban akkor miképpen kerülünk ettől a balkánra.. mellesleg épp a keleti régiót tolná meg a kínaiak kiebrudalása a piacról, mert itt gyártanánk azt a csúnya gumikalapácsot meg fülescsészét, tán elvolnának vele a Borsodban egy páran...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.05.15 20:09

@megalodon: A jó öreg merkantilista gazdaságpolitika?Lehet.De ha ez bejön nem jósolok sok időt az EU-nak.Részekre fog szakadni,és mi majd a balkánon találjuk magunkat.Szegényen,eladósodva,semmi esély nélkül.
Az USA meg ne pattogjon a kínai megtakarításokból élnek még.Ha ez a pénz eltűnik az USA tőzsdéjéről,rollozhatnak.Esetleg Kínát is megszállják?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.05.15 19:50

pedig az EU.-nak minden olyan országgal szemben védővámokat kellene bevezetni amelyeknek nagyobb az exportjuk az Eu felé mint az importjuk..
UGYANIS ezek az országok elveszik a munkahelyeket tőlünk és a saját dolgozóiknak adják oda..( Gyengébbeknek: a kínai dolgozik helyetted ...)

(Donald Trump mondta, hogy Kína az Usa ellensége pont a fenti okok miatt és minden kínai cumóra 25% azonnali vámot vetne ki !!!)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html