A minisztérium szóvivője szerint az intézkedés, miszerint ugyanazon termékekre egyszerre mindkét kereskedelmi korlátozást érvényesíteni kívánják, sérti a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályait. Ez az első eset, hogy az EU ilyen drasztikus lépésre szánta el magát - állapította meg nyilatkozatában Jao Csien (Yao Jian) szóvivő.

A kínai kormány és az érintett vállalatok bőséges bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a papíripar Kínában a versenyszférába tartozik, ahol a piaci elvek érvényesülnek, és a kormány soha nem avatkozott bele a vállalati működésbe vagy az árképzésbe - hangoztatta Jao. Hozzátette: az unió határozata ellentétes több WTO-szabállyal, és súlyosan sérti a kínai vállalatok érdekeit.

Kínának és az EU-nak fel kell lépnie a kereskedelmi protekcionizmus ellen, meg kell akadályoznia a kereskedelmi intézkedések helytelen használatát, továbbá megfelelő módon, tárgyalások útján kell rendeznie "súrlódásait" - vélte a szóvivő. Kína alaposan tanulmányozni kívánja az új szabályozást és fenntartja magának a jogot arra, hogy a jogi úton védje meg vállalatainak érdekeit - húzta alá Jao.

Az uniós lépés szerint a következő öt évben érvényesíthető szubvencióellenes vám 4-12 százalék között mozog, míg a dömpingellenes vám mértéke 8-35,1 százalék között mozoghat. Az Európai Bizottság döntése szerint az intézkedés hatálya meghosszabbítható, amennyiben az import az európai papíripart veszélyezteti. Az EU 2010 februárjában kezdte meg a minőségi nyomtatáshoz használatos kínai papír dömpingellenes vizsgálatát, majd két hónappal később követte ezt a szubvencióellenes vizsgálat.

Az elmúlt 15 hónap során az unió bizonyítottnak találta, hogy a kínai kormány e papíripari ágazatnak kedvezményes hiteleket nyújt, földterületet biztosít a piaci ár alatt, illetve adókedvezményekkel segíti a vállalatokat. Mindez - állítják az unióban - negatív hatással van az európai iparági vetélytársakra.

Szakértők szerint viszont az érvelés gyenge lábakon áll; a kínai részesedés az európai piacon 4 százalék alatt van, és nem jelent veszélyt az európai versenytársakra. A China Daily című napilapban megszólaló Hosuk Lee-Makiyama, egy brüsszeli székhelyű gazdasági kutatóintézet igazgatóhelyettese szerint az sem méltányos, hogy a kínai kereskedelmi bankoktól felvett hiteleket állami támogatásként értékelték az európai vizsgálók csak azért, mert a bankok állami tulajdonban vannak.

Lee-Makiyama szerint előállhat a helyzet, amelyben Kína "könnyedén" talál hasonlóan gyenge alapot szubvencióellenes intézkedések meghozatalára. Az adok-kapokban hosszabb távon az unió - kínai piacon versenyző - vállalatai húzhatják a rövidebbet - véli a szakember.

Vasárnap megkezdte hivatalos kínai látogatását Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki a kínai médiában megjelentetett írásában kijelenti: útjával az EU és Kína közötti gazdasági, politikai kapcsolatok szorosabbra fűzése, a stratégiai kapcsolatok új szintre emelése a célja.