Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Andrzej Duda lengyel államfő aláírta azt a jogszabályt, amellyel véget akarnak vetni az élelmiszerek pazarlásának - adta hírül a Business Insider Polska.

A rendelet célja, hogy kötelező érvénnyel bekapcsolja az élelmiszer-kereskedőket az élelmiszerek továbbadásába jótékonykodással foglalkozó civil szervezeteknek. Olyan termékekről van szó, amelyeket csomagolási vagy más esztétikai hiba, vagy a közelgő lejárai idő miatt dobnának ki.

Az új szabályozás az élelmiszerek eladóira vonatkozik, azokra a nagy- és kiskereskedőkre, amelyek áruházi területe meghaladja a 250 négyzetmétert, s amelyek jövedelme legalább 50 százalékban élelmiszerek értékesítéséből származnak. A hasznosítási kötelezettség nem érinti az alkoholokat, illetve azokat az élelmiszereket, amelyek 1,2 százaléknál több alkoholt tartalmaznak, továbbá azokat az italokat sem, amelyek sör és alkoholmentes üdítőitalok keverékei és 0,5 százaléknál több alkoholt tartalmaznak.

A megmaradt élelmiszereket olyan szervezeteknek lehet csak átadni, amelyek célja közcélok végrehajtása, szociális segítség, ezen belül nehéz helyzetben élő családok támogatása jótékonyság keretében. A jogszabály büntetést helyez kilátásba az élelmiszer pazarlásáért, amit a kidobott élelem mennyisége határoz meg. Az élelmiszer-pazarlás elkerülését szolgáló szerződést a törvény hatályba lépését követő öt hónapon belül alá kell írnia az érintett üzleteknek a civil szervezetekkel.