Példátlan árcsökkenés Nagy-Britanniában

Két és fél éve nem látott mélységbe süllyedt a brit infláció májusban: év/év alapon 2,8 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, ez a legalacsonyabb adat 2009 novembere óta.
NAPI, 2012. június 19. kedd, 12:27
Fotó: Napi.hu

A Bloomberg elemzői konszenzusa 3 százalék volt, vagyis pont annyi, mint az áprilisi mutató. Az előző hónaphoz képest 0,1 százalékkal csökkentek az árak - közölte a brit statisztikai hivatal (ONS) - , ilyesmire még nem volt példa májusban a jelenlegi adatgyűjtés kezdete, azaz 1966 óta. A legnagyobb mértékben az üzemanyagok, az élelmiszerek és a nem szeszes italok nyomták lefelé az árindexet - derül ki az ONS jelentéséből.

Az élelmiszer- és energiaárak nélkül számolt maginfláció 2,2 százalék lett májusban az áprilisi 2,1 százalék után. A brit inflációs 2009 decembere óta a jegybank 2 százalékos célszáma fölött van, de a Bank of England (BoE) folytatja gazdaságélénkítő lépéseit: legutóbb a múlt héten jelentettek be a hitelezés öszötönzését szolgáló intézkedéseket. Az infláció még jelentősen mérséklődhet a továbbiakban, együtt az energiaárakkal - fejtette ki az ABN Amro egy elemzője - , így a BoE várhatóan növelni fogja kötvényvásárlásait júliusban.

HOZZÁSZÓLÁSOK