Noha az IMF 24 tagú igazgatósági tanácsának pénteki washingtoni döntése nem jár azonnali következményekkel, azonban akadályt gördíthet IMF-hitel felvétele elé, illetve később akár az ország kizárását is eredményezheti a Valutaalapból.

A döntésről kiadott közlemény szerint Argentína pénzügyi, gazdasági intézkedései nem voltak hatékonyak. A testület egyben felszólította az országot, hogy kezelje a gazdasági adatok "pontatlanságát" legkésőbb 2013. szeptember 29-éig. Christine Lagarde, az IMF igazgatója november 13-án tájékoztatja az igazgatótanácsot a fejleményekről.

A mostani ítéletet számos, a hiteles adatok kikérésére vonatkozó próbálkozás előzte meg az IMF részéről. Cristina Fernandez de Kirchner elnök azonban minden alkalommal tagadta a manipuláció vádját - noha a hivatalos számításokat az IMF mellett közgazdászok és politikusok is vitatták 2007, a statisztikai hivatal (Indec) vezetésének lecsérélése óta. (Amit nem mellesleg Nestor Kirchner volt elnök, a jelenlegi államfő egykori férje hajtott végre.)

Míg például piaci elemzők a 2012-es inflációt 25,6 százalékra becsülték, a kormányzati statisztikai iroda szerint 10,8 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedésének üteme. (A hírügynökség az elemzők érdekében nem nevezte meg őket, miután retorzióktól tartanak a hivatalostól eltérő kalkulus miatt..)

A későbbi szankciók között az alap forrásaihoz való hozzáférés, illetve a szavazati jog felfüggesztése is szóba jöhet. A kizárás csak az utolsó lépés a folyamatban, amely azonban hagy időt az egyes szankciók lépcsőfokai között arra, hogy az állam választ találjon az aggályokra.

A kizárás eddig mindössze egy alkalommal, az azóta már nem létező Csehszlovákia esetében fordult elő, ugyanezen szabály megszegése miatt. Mindemellett a megrovás akkoriban még nem tartozott az IMF hivatalos eljárásainak körébe.