Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Floridában Obama már hosszabb ideje több százezer szavazattal vezet, és több televíziós csatorna előrejelzése szerint is a demokrata párti szenátoré lehet Pennsylvania. Ha a szavazatok is megerősítik ezt a prognózist, úgy a mai választási este legizgalmasabb része véget érhet: e két állam megszerzésével McCainnek már Ohio, Nevada és Új-Mexikó együttes elhódítása sem lenne elég. A kicsi New Hampshire sokáig kétséges volt, most Obamának írják be a tévécsatornák. Obama győzelmére a pecsétet mindezek alapján egy ohiói siker nyomhatná rá. Mindeközben Chicagóban folyamatosan gyűlik a tömeg Obama győzelmi ünnepére: a szervezők több százezer embert várnak.


Floridában Obama vezetett 15 százalékos feldolgozottságnál. Ez azt jelenti, hogy John McCainnek meg kellett volna nyernie Pennsylvania államot, különben az exit poll adatok és az elektori kollégium matematikája alapján nincs sok esélye, hogy ő kövesse republikánus párttársát, George W. Busht a Fehér házban. Minimális megszámolt szavazataránynál Észak-Karolina is Obama felé hajlik, ami egy kiadós McCain-vereséget jelezne előre az országos adatok összefüggései alapján. Indiana továbbra is billeg: 33 százalék fölött McCain 51-48-ra vezet, viszont néhány demokrata irányba hajló körzet voksainak összeszámlálása még hátra van.


Mindeközben számos állam eredményei a papírforma szerint alakulnak. Obama biztosan számíthatott az olyan demokrata párti bástyákra, mint Vermont, míg McCain (legalábbis az exit poll és más adatok alapján) biztosan hozta Kentuckyt, Tennesset és Oklahomát.


A CNN exit poll adatai szerint a megkérdezettek 62 százaléka vélte úgy, hogy a gazdaság a legfontosabb téma, és messze lemaradva, 10 százalék körül volt Irak, illetve a terrorizmus. Ez megint csak egy rendkívül kedvező adat Obama számára, mivel a választási kampány során McCainnél végig kedvezőbben ítélték meg, mint a gazdaság lehetséges irányítóját. Másrészt Obamát még az Irakot fontosabbnak tartó szavazók is szimpatikusabbnak tartották. Mindez kiegészítve néhány szenátusi adattal (Mitch McConnell, a republikánusok felsőházi frakcióvezetője vesztésre áll Kentuckyban) egy Obama-söprést jelezhet előre.