Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Érdekes eredményre jutott a James J. Heckman Nobel-díjas közgazdász által vezetett 2016 decemberében publikált kutatás, amely két különböző, hátrányos gyermekeknek indított átfogó program eredményeit vizsgálta - írja a Pénzügyi Szemle Online. A programok még az 1970-es években futottak, a gyerekek lényegében mindent megkaptak. Ráadásul a szülők visszamehettek dolgozni, így két generáció is segítséget kapott.

Lepipálták a kortársaikat

Az értékelés során kiderült,hogy a hasonló korú és jövedelmi csoportba tartozó családokkal és gyermekekkel összehasonlítva a programokban részt vevők sokkal jobb egészségnek örvendtek ötévesen, emellett jóval fejlettebb volt az érzelmi és értelmi intelligenciájuk.

Felnőttként pedig jobb esélyük volt a diplomára és egy jól fizető állásra. A programokban szereplő gyerekek nagyobb eséllyel emelkedtek ki a szüleik jövedelmi csoportjából felnőttként, vagyis erős szociális mobilitással rendelkeztek.

Tizenhárom százalékot termeltek

A gyerekek oktatásának számláját az állam, azaz az adófizetők állták. A befektetés azonban szépen teljesített: a programokban részt vevő gyerekek felnőttként értékesebb munkaerővé váltak, több adót fizettek, mint azok, akik nem szerepeltek azokban.

Számszerűsítve: éves szinten 13 százalékos hozamot eredményeztek a programok, ami jócskán felülmúlja a kötvények 5-6, illetve a részvények 7-8 százalékos - hosszú távú - átlagértékét.

Ha tetszett a cikk, akkor a Bukszát kedvelheti a Facebookon is.