Pénzgyárrá váltak a hátrányos helyzetű gyerekek

Hátrányos gyerekeket képezni jó biznisz, magas társadalmi haszonnal - derül ki egy új felmérésből.
Napi.hu, 2017. január 7. szombat, 15:41
Fotó: Stockfresh

Érdekes eredményre jutott a James J. Heckman Nobel-díjas közgazdász által vezetett 2016 decemberében publikált kutatás, amely két különböző, hátrányos gyermekeknek indított átfogó program eredményeit vizsgálta - írja a Pénzügyi Szemle Online. A programok még az 1970-es években futottak, a gyerekek lényegében mindent megkaptak. Ráadásul a szülők visszamehettek dolgozni, így két generáció is segítséget kapott.

Lepipálták a kortársaikat

Az értékelés során kiderült,hogy a hasonló korú és jövedelmi csoportba tartozó családokkal és gyermekekkel összehasonlítva a programokban részt vevők sokkal jobb egészségnek örvendtek ötévesen, emellett jóval fejlettebb volt az érzelmi és értelmi intelligenciájuk.

Felnőttként pedig jobb esélyük volt a diplomára és egy jól fizető állásra. A programokban szereplő gyerekek nagyobb eséllyel emelkedtek ki a szüleik jövedelmi csoportjából felnőttként, vagyis erős szociális mobilitással rendelkeztek.

Tizenhárom százalékot termeltek

A gyerekek oktatásának számláját az állam, azaz az adófizetők állták. A befektetés azonban szépen teljesített: a programokban részt vevő gyerekek felnőttként értékesebb munkaerővé váltak, több adót fizettek, mint azok, akik nem szerepeltek azokban.

Számszerűsítve: éves szinten 13 százalékos hozamot eredményeztek a programok, ami jócskán felülmúlja a kötvények 5-6, illetve a részvények 7-8 százalékos - hosszú távú - átlagértékét.

Ha tetszett a cikk, akkor a Bukszát kedvelheti a Facebookon is.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.07 19:36

"Pénzgyárrá váltak a hátrányos helyzetű gyermekek" - hát mi, jobbikosok, évtizedek óta tudjuk, hogy a pénzért gyártják ezeket a "gyerekeket", örülünk, hogy végre a liberálmédia is elismerte...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html