Az olasz rendőrség 556 ezer darab hamisított 1 és 2 eurós pénzérmét foglalt le egy Sanghajból érkezett hajó fedélzetén Nápolyban. A közös pénz 2002-es bevezetése óta nem bukkant fel ennyi hamisítvány az érmékből.

A karabinierik 12 személyt tartóztattak le, köztük négy kínait. Calogera Ferrara palermói ügyész szerint a titkos kínai öntödékben készült hamisítványok olyan tökéletesek, hogy például 2 euróst szabad szemmel meg sem lehet különböztetni az igazitól, és mivel az érméket az automatákból való vásárláshoz használták volna, biztosak voltak benne, hogy nem bukhatnak le.

Mint a varsói Rzeczpospolita írta, Olaszország, és különösen Nápoly körzete az euróhamisítás egyik központja, de ebbe a tevékenységbe úgy tűnik, most először kapcsolódtak be a kínaiak. Egy olasz nyomozó bíró szerint az eurózónában keringő hamis pénzek fele a nápolyi térségben készül. Szeptemberben letartóztattak egy férfit, akinek a furgonjában 17 millió értékben találtak hamisított 50 eurós bankjegyeket.

Az ilyen hírekkel kapcsolatban az Európai Központi Bank rendszeresen közli, hogy a hamisított eurók aránya a forgalomban levőknek alig észlelhető töredéke.