Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az IMF hitelkerete 26 milliárd eurós, és három évre szól. Még ebben az évben Portugália összesen 12,6 milliárd eurót kap az IMF-től. Az IMF a kiterjesztett alapeszközéből (EEF) nyújtja a hitelt. Ez abban különbözik az IMF szokásos készenléti hitelkeretétől (SBA), hogy a futamideje tipikusan három év, amit négy évre meg lehet hosszabbítani, a visszafizetésre pedig négy és fél és tíz év közötti időt adnak, ellenben a készenléti hitel normális futamideje egy, legföljebb két év, és három és egynegyed évtől öt évig terjedő idő alatt kell törleszteni. Ugyanakkor a kiterjesztett alapeszköz gazdaságpolitikai követelményei és feltételei szigorúbbak, mint a készenléti megállapodáséi.

A nemzetközi adósságcsapdába keveredett portugál kormány április 7-én kért segítséget az Európai Uniótól és az IMF-től.

Az EU és az IMF május 6-án döntött elvi szinten arról, hogy Portugália összesen 78 milliárd eurót kap, ebből az EU 52 milliárdot áll.

Az euróövezeti és az európai uniós pénzügyminiszterek tanácsa a maga részéről már múlt kedden jóváhagyta a pénzt Portugália számára. Eszerint az EU két erre illetékes alapja, az Európai Pénzügyi Stabilitási Mechanizmus (EFSM) és az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) 26-26 milliárd eurót hitelez Portugáliának, szintén három év alatt. Az első kiutalás Portugália számára 15,3 milliárd euró lesz. Ennek finanszírozására az EFSM és az EFSF hétfőtől július 15-ig több kötvénysorozatot bocsát ki.

Az EFSM keretében kiutalt kölcsönök fedezetéül az Európai Bizottság jogosult kölcsönt fölvenni a tőkepiacról az EU nevében, az EU közös költségvetésének garanciájával. Az EFSM az EU alapszerződésén alapuló mechanizmus, amely minden EU-tagállamot lefed. Az EFSM számára az EU legföljebb 60 milliárd eurót kölcsönözhet a tőkepiacról, a szükséget szenvedő EU-tagállamoknak való továbbhitelezés céljára.

Az EFSF-et tavaly júniusban jegyezte be a luxemburgi cégbíróság. Ez az alap az euróövezeti országoknak adhat áthidaló támogatást. Az EFSF ezt a tevékenységét szintén kötvénykibocsátással finanszírozza, a jelenlegi szabályok szerint 440 milliárd euróig adósodhat el. A saját nevében ad ki kötvényt, de az euróövezeti tagországok szavatosságával.

Az EFSM, az EFSF és az IMF tavaly tavasszal elhatározott együttműködése révén összesen 750 milliárd eurós keret áll rendelkezésre az államadósság-válsággal küzdő euróövezeti országok esetleges megsegítésére.

Görögországnak tavaly májusban 110 milliárd eurót ítélt meg az EU és az IMF - e program jóváhagyásakor az EFSF még nem működött -, és az IMF a készenléti hitelkeretéből írta ki a maga 30 milliárd eurós részét.

A második program Írországé, annak 85 milliárd eurós összegét decemberben állították össze. Az IMF 22,5 milliárd euróval, az EFSM, az EFSF, továbbá külön az euróövezeten kívüli Nagy-Britannia, Svédország és Dánia 45 milliárd euróval járul hozzá, és az ír kormány 17,5 milliárd eurót felhasználhat az ország készpénztartalékából és likvid vagyoni eszközeiből az Európai Központi Bank (EKB) likviditási támogatásával.