Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbiakhoz képest jóval több dolga akadt tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köteléké­ben működő pénzmosás elleni egységnek - jelentette a Magyar Nemzet. Ahogy a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda jelentéséből kiderül 2018-ban a különféle szolgáltatók több mint tízezer bejelentést tettek pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására utaló gyanúval vagy vélhetően bűncselekményből származó javak felbukkanásával kapcsolatban.

Korábban, 2017-ben és 2016-ban is kilencezer alatt maradt a bejelentések száma. A nagyjából húszszázalékos megugrás az iroda szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy Szerbia hosszabb ideig szerepelt a Pénzügyi Akciócsoport kiemelt kockázatot jelentő országokat tartalmazó nemzetközi listáján, másfelől érzékenyebben kezelik a hazai szolgáltatók az olyan eseteket, amelyek pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozásának gyanúját vetik fel.

Általában bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más pénzügyi szolgáltatók adtak át gyanúra okot adó információt, volt például olyan bank, amely egymaga majdnem háromezer alkalommal kereste meg a NAV-ot. A pénzváltók majdnem 1300 esetben fordultak az irodához, de érkezett beadvány kaszinótól, önkéntes biztosítópénztártól, postai szolgáltatótól és néhány alkalommal könyvelőtől, ügyvédtől, közjegyzőtől is.

A bejelentések nyomán 221 tranzakciót függesztettek fel. Összesen 2,1 milliárd forintnak megfelelő summa akadt fenn a pénzmosás elleni rendszer hálóján. A tervek szerint ősszel tartja meg alakuló ülését a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács. A testület feladata, hogy kijelölje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem aktuális feladatait.