A korábbiakhoz képest jóval több dolga akadt tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) köteléké­ben működő pénzmosás elleni egységnek - jelentette a Magyar Nemzet. Ahogy a Pénzmosás és Terrorizmusfinanszírozás Elleni Iroda jelentéséből kiderül 2018-ban a különféle szolgáltatók több mint tízezer bejelentést tettek pénzmosásra, a terrorizmus finanszírozására utaló gyanúval vagy vélhetően bűncselekményből származó javak felbukkanásával kapcsolatban.

Korábban, 2017-ben és 2016-ban is kilencezer alatt maradt a bejelentések száma. A nagyjából húszszázalékos megugrás az iroda szerint egyrészt azzal magyarázható, hogy Szerbia hosszabb ideig szerepelt a Pénzügyi Akciócsoport kiemelt kockázatot jelentő országokat tartalmazó nemzetközi listáján, másfelől érzékenyebben kezelik a hazai szolgáltatók az olyan eseteket, amelyek pénzmosás vagy terrorizmus finanszírozásának gyanúját vetik fel.

QP | Quality Placement

Általában bankok, takarékszövetkezetek, befektetési és más pénzügyi szolgáltatók adtak át gyanúra okot adó információt, volt például olyan bank, amely egymaga majdnem háromezer alkalommal kereste meg a NAV-ot. A pénzváltók majdnem 1300 esetben fordultak az irodához, de érkezett beadvány kaszinótól, önkéntes biztosítópénztártól, postai szolgáltatótól és néhány alkalommal könyvelőtől, ügyvédtől, közjegyzőtől is.

A bejelentések nyomán 221 tranzakciót függesztettek fel. Összesen 2,1 milliárd forintnak megfelelő summa akadt fenn a pénzmosás elleni rendszer hálóján. A tervek szerint ősszel tartja meg alakuló ülését a Pénzmosás Elleni Koordinációs Tanács. A testület feladata, hogy kijelölje a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása elleni küzdelem aktuális feladatait.