Pénzt nyomtat a valutaalap is

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) tagországai jóváhagyták 250 milliárd dollár értékű SDR új kibocsátását.
NAPI, 2009. augusztus 13. csütörtök, 19:38
Fotó:

A lépés célja, hogy növeljék az IMF rendelkezésére álló forrásokat a gazdasági világválság kezelésére. A 186 országot tömörítő IMF igazgatótanácsában 85 százalékos támogatást kapott a javaslat - írta az MTI-eco.

A legnagyobb ipari és fejlődő országokat tömörítő G20 csoport április elején tartott csúcstalálkozóján a résztvevők megállapodtak abban, hogy együtt összesen 500 milliárd dollárral az addiginak a háromszorosára kell növelni a pénzintézet azonnal mozgósítható tőkekészletét, és hogy az IMF további 250 milliárd dollárnak megfelelő saját "új pénzt" bocsáthat ki a súlyos finanszírozási problémákkal küszködő felzárkózó gazdaságok segítésére. Ez utóbbit hagyták most jóvá az IMF tagországai. Az IMF közleménye szerint az új kibocsátás augusztus 28-án zárul.

Az SDR egy főbb valutákból álló valutakosár, jelenleg súlyozottan a dollár, az euró, a japán jen és az angol font alkotja. Ilyen egyszeri SDR-kibocsátás - kvótanövelés - eddig kétszer volt az IMF történetében, az 1970-es évek elején, majd részletekben 1979 és 1981 között.

HOZZÁSZÓLÁSOK