Veszélyesek lehetnek a pénztárgépek blokkjai - figyelmeztetés érkezett

Egy lengyel orvos arra hívja fel a figyelmet, hogy az egészségre károsak lehetnek üzleteknél kapott pénztárgépszámlák, mert veszélyes anyagot tartalmaznak.
Barabás Júlia, 2019. november 3. vasárnap, 16:15
Fotó: Napi.hu - Képünk illusztráció

Aleksandra Rutkowska, a Gdanski Orvosi Egyetem tanára arra figyelmeztetett, hogy az üzletek számláiban, blokkjaiban biszfenol A (BPA) van, ami az egészséget veszélyeztető szer, elsősorban az üzletek pénztárosai számára, akiknek kezén naponta több száz is átmegy - írja a Business Insider Polska.

A szakértő szerint az állandó kapcsolat a Biszfenol A-val olyan betegségek kockázatát emeli, mint a meddőség, az elhízás, a magzati fejlődés rendellenessége, a metabolikus szindróma, illetve a tumoros betegségek, mint a mellrák vagy a prosztatarák. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a BPA behatol a placentába a terhes nőknél, és ezáltal a magzat szervezetébe is.

Ez az anyag sok tárgyban megtalálható, amelyekkel a mindennapi életben találkozunk, például felhasználják az élelmiszerek csomagolásánál és a műanyag palackoknál, illetve elektronikus eszközökben, a fogtömésekben is vagy a kontaktlencsékben is jelen lehet.  A Szolidaritás szakszervezet bejelentette, hogy fellép a BPA blokkok használata ellen, illetve védőkesztyűket és arcmaszkokat követel a dolgozóknak.

HOZZÁSZÓLÁSOK