BUX
38240

Pénzügyi biztosítékot kérnének Görögországtól

Finnország példáját követve pénzügyi biztosítékot kérne Görögországtól az újabb mentőakcióban való részvételért cserébe Ausztria, Hollandia, Szlovénia és Szlovákia is. Athén ugyanakkor jelezte, nem tárgyalnak más euróövezeti országokkal a finnhez hasonló megoldásról.

MTI-Eco, 2011. augusztus 18. csütörtök, 19:58

Helsinki és Athén a napokban állapodott meg arról, hogy Finnország pénzügyi biztosítékot kap a hitelek visszafizetését illetően. Hírügynökségi beszámolók szerint az osztrák és a holland pénzügyi tárca is azon az állásponton van, hogy ha a finneknek sikerült pénzügyi biztosítékot szerezniük, akkor ők is élnének ezzel a lehetőséggel.

Az osztrák pénzügyminisztérium szóvivője szerint a szakértői szinten tartott tárgyalásokon kiderült, hogy hasonló véleményen van Szlovénia és Szlovákia is. A Reuters kalkulációja szerint az említett országokra - Finnországgal együtt - a Görögországnak nyújtandó újabb, 109 milliárd eurós hitelcsomagból 11 százalék jut.

Ugyanakkor a Dow Jones görög kormányzati forrásokra hivatkozva csütörtökön kora este azt jelentette: Görögország más euróövezeti tagállammal nem tárgyal a finnhez hasonló megoldásról. Ha lennének ilyen tárgyalások, akkor az a második hitelprogram végét jelentené.

Finnország és Görögország a héten arról állapodott meg, hogy Görögország 500 millió eurót helyez el egy letéti számlára, az összeget Finnország a legjobb osztályzatú államkötvényekbe fekteti 25 évig. A tőke és az ennyi idő alatt felhalmozott kamat összege megfelel a görög hitelcsomaghoz való hozzájárulás összegének, azaz 1,6-1,8 milliárd eurónak.