Pénzügyminiszter nélkül maradhat Boris Johnson

A brit pénzügyminiszter vasárnap bejelentette, hogy lemond, ha Boris Johnson lesz Nagy-Britannia következő miniszterelnöke.
Szabó Zsuzsanna, 2019. július 21. vasárnap, 12:56
Fotó: MTI/EPA

Philip Hammond a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában azzal indokolta ezt a döntést, hogy tudomása szerint Johnson megkövetelné kormányának tagjaitól a megállapodás nélküli, rendezetlen brexit lehetőségének elfogadását.

Hammond ehhez soha nem adná a nevét, ezért ha Johnson lesz a miniszterelnök, szerdán benyújtja lemondását - írja a BBC-re hivatkozva az MTI.

Boris Johnson volt külügyminiszter, aki Jeremy Hunt jelenlegi külügyminiszterrel verseng a pártvezetői és a kormányfői tisztségért, a kampányban többször is kijelentette, hogy ha ő lesz az új brit miniszterelnök, Nagy-Britannia a brexit október 31-ei határnapján mindenképpen kilép az Európai Unióból, akár lesz addig elfogadott brexit-megállapodás, akár nem.

Hunt ennél rugalmasabb álláspontot hangoztatott: miniszterelnökké választása esetén az a terve, hogy kormánya már augusztusban összeállít egy új megállapodási javaslatot a kilépés feltételrendszeréről, és szeptemberben hivatalos tárgyalásokat kezd az EU-val arról.

A külügyminiszter egyértelművé tette, hogy nem tekinti kőbe vésettnek a brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapját, és ha mutatkozik lehetőség egy új megállapodásra az EU-val, akkor ennek megtárgyalása és elfogadtatása érdekében elképzelhetőnek tart egy későbbi kilépési időpontot is.

A Konzervatív Párt vezetőválasztási versengésének favoritja azonban Boris Johnson, és Philip Hammond pénzügyminiszter a vasárnapi BBC-műsorban kijelentette: nem tudja elfogadni Johnson azon elképzelését, hogy Nagy-Britannia október 31-én akár megállapodás nélkül is kilép az EU-ból. Bár mindkét jelölt hangoztatta azt a szándékát, hogy új megállapodást érjen el október 31-ig az EU-val a brexit feltételrendszeréről, ez azonban teljesen lehetetlen, hiszen a brit parlament az addig hátralévő időben jórészt szünetet tart, és az új Európai Bizottság is csak november 1-jén alakul meg.

Hammond, aki a Konzervatív Párton belül a megállapodás nélküli brexitet határozottan ellenző frakciócsoport rendkívül befolyásos és tekintélyes frontembere, a minap egy alsóházi vitában kijelentette, hogy a pénzügyminisztérium számításai szerint a brit EU-tagság rendezetlen megszűnése 90 milliárd fonttal (33 ezer milliárd forint) terhelné meg a költségvetést.

Theresa May kormánya tavaly novemberben megállapodást kötött az unióban maradó huszonhét tagállam vezetőivel a brexit feltételrendszeréről, ám a brit parlament ezt azóta háromszor is elutasította. A politikus elsősorban emiatt jelentette be távozását a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

Utódját a párt 160 ezer tagja választja meg postai úton. A szavazólapoknak hétfő estig kell beérkezniük a Konzervatív Párt választási központjába, a győztes kilétét kedden jelentik be, Theresa May szerdán adja át a pártvezetői és az ezzel járó miniszterelnöki tisztséget utódjának.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2019.07.22 02:20

@na4:
Biztosan lesz!
Csak hát ott nem elég a focitudás és párttagság a pozícióhoz... A britek már csak ilyen elvetemültek! :-)
Komolyra fordítva a szót, a Boris Johnsonnak nem csak "egy" pénzügyminisztert kellene találnia, önjelölt ott is van számos... Olyan kell, akit a "City" is elfogad.
Na ez már nehezebb történet (lehet).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.07.21 16:56

Na és akkor mi van? Lesz másik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html