Per elé néz a Trump-kormány

Seattle városa pert indít a Trump-kormány ellen a költségvetési támogatás beígért de még el nem határozott megvonása miatt.
Dzindzisz Sztefan, 2017. március 30. csütörtök, 07:37
Fotó: MTI/EPA

Az illegális bevándorlóknak biztonságos helyet nyújtó "menedékvárosoknak" és "menedékállamoknak", ha nem tartják tiszteletben a bevándorlási törvényeket, azzal kell számolniuk, hogy megvonják tőlük a központi költségvetési támogatásokat - mondta hétfőn a szövetségi kormány igazságügyi minisztere, Jeff Sessions - írja az MTI.

Ed Murray, a csendes-óceáni parton fekvő Washington állam legnagyobb városának, Seattle-nek a polgármestere emiatt szerdán keresetet nyújtott be a szövetségi kormányzat ellen. A polgármester álláspontja szerint ugyanis ez a döntés - amely még meg sem született, csak kilátásba helyezték - "nem egyértelmű" és "alkotmányellenes". "Seattle nem hagyja, hogy a Fehér Ház és a kormányzat erőszakoskodjék vele" - hangoztatta a polgármester. Hozzátette, hogy a törvény az ő oldalukon áll, mert szerinte a szövetségi kormány nem kényszerítheti az egyes államok rendvédelmi erőit a szövetségi bevándorlási törvény betartására, és "szövetségi pénzekből nem erőszakolhatja rá Seattle-re azt, hogy hátat fordítson a bevándorlók és menekültek közösségeinek".  (Ausztria kéri az EU-t: nekünk ne küldjön senki menekülteket!)

Közben szerdán a szövetségi fővárosban, Washingtonban az ország több államából érkezett polgármesterek és rendőrfőnökök tanácskoztak John Kelly belbiztonsági miniszterrel a várható rendelkezésről. Seattle polgármestere nem vett részt a megbeszélésen.

HOZZÁSZÓLÁSOK