A leggyorsabban fejlődő latin-amerikai országok közül négy, Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru új szintre emelte a tavaly megalakított a Csendes-ócieáni Szövetség együttműködését - jelentette a BBC. A szabadkereskedelmi övezet tagjai hónapokon belül elengedik egymással szemben a vámjaik 90 százalékát, a maradék egytizedet pedig az évtized végére törlik el. Emellett megszüntetik egymással szemben a vízumkényszert, így a turisták és az üzletemberek is szabadon közlekedhetnek a négy ország határain belül. Ezenfelül sok országban osztoznak a nagykövetségek használatán és tervezik tőzsdéik további integrációját is.

A szövetség impozáns mutatókkal büszkélkedhet. Tagországainak összlakossága 210 millió ember, együttesen a világ kilencedik legnagyobb gazdaságának számítanak, a világ GDP-jének 2,7 százalékát állítják elő. A latin-amerikai kontinens gazdasági teljesítményének harmadát produkálják, és a régió tengerentúli külkereskedelmének felét bonyolítják le. Az övezet létrehozása meglehetősen nagy tapsot kapott a vállalati szférától és politikusoktól, sokan úgy gondolják, hogy a Csendes-óceáni Szövetség a térség legizgalmasabb üzleti kezdeményezése az elmúlt években.

Kétbalkezes versenytárs

Az új szövetség gyors kibontakozása éles ellentétben van a kontinens korábban megalakult gazdasági együttműködése, a Mercosur bénázásával. Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay 1991-ben határozta el szabadkereskedelmi rendszere kiépítését, ám a kezdeti lendület gyorsan szertefoszlott a legyűrhetetlen protekcionista intézkedések és a feloldhatatlan politikai ellentétek miatt. A Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az Európai Unióval is, de az erről folyó tárgyalások 18 éve nem vezetnek eredményre.

Dél-Amerika két leggyorsabban fejlődő gazdasága tavaly Peru és Chile volt, az előbbi GDP-je 6,3, az utóbbié 5,6 százalékkal bővült. A kolumbiai és a mexikói gazdaság ennél valamivel szerényebb tempóban halad, ám növekedésük így is gyorsabb a régiós átlagnál. Costa Rica formálisan jelezte csatlakozási szándékát a blokkhoz, az érdeklődők köre azonban jóval tágabb és színesebb a régiónál. Japán, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália és Uruguay mellett olyan csendes-óceáni partokkal nem rendelkező, távoli országok is sorban állnak, mint Franciaország, Spanyolország és Portugália.