Peru és Kolumbia beelőz - robbant az új szövetség

Óriási lépést tett előre négy gyorsan fejlődő latin-amerikai ország szabadkereskedelmi övezete, amely együttesen a világ legnagyobb gazdaságaihoz közelítő erőt képvisel. Egyes európai országok beszállnának a szövetségbe.
NAPI, 2013. május 24. péntek, 09:19

A leggyorsabban fejlődő latin-amerikai országok közül négy, Chile, Kolumbia, Mexikó és Peru új szintre emelte a tavaly megalakított a Csendes-ócieáni Szövetség együttműködését - jelentette a BBC. A szabadkereskedelmi övezet tagjai hónapokon belül elengedik egymással szemben a vámjaik 90 százalékát, a maradék egytizedet pedig az évtized végére törlik el. Emellett megszüntetik egymással szemben a vízumkényszert, így a turisták és az üzletemberek is szabadon közlekedhetnek a négy ország határain belül. Ezenfelül sok országban osztoznak a nagykövetségek használatán és tervezik tőzsdéik további integrációját is.

A szövetség impozáns mutatókkal büszkélkedhet. Tagországainak összlakossága 210 millió ember, együttesen a világ kilencedik legnagyobb gazdaságának számítanak, a világ GDP-jének 2,7 százalékát állítják elő. A latin-amerikai kontinens gazdasági teljesítményének harmadát produkálják, és a régió tengerentúli külkereskedelmének felét bonyolítják le. Az övezet létrehozása meglehetősen nagy tapsot kapott a vállalati szférától és politikusoktól, sokan úgy gondolják, hogy a Csendes-óceáni Szövetség a térség legizgalmasabb üzleti kezdeményezése az elmúlt években.

Kétbalkezes versenytárs

Az új szövetség gyors kibontakozása éles ellentétben van a kontinens korábban megalakult gazdasági együttműködése, a Mercosur bénázásával. Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay 1991-ben határozta el szabadkereskedelmi rendszere kiépítését, ám a kezdeti lendület gyorsan szertefoszlott a legyűrhetetlen protekcionista intézkedések és a feloldhatatlan politikai ellentétek miatt. A Mercosur szabadkereskedelmi megállapodást akar kötni az Európai Unióval is, de az erről folyó tárgyalások 18 éve nem vezetnek eredményre.

Dél-Amerika két leggyorsabban fejlődő gazdasága tavaly Peru és Chile volt, az előbbi GDP-je 6,3, az utóbbié 5,6 százalékkal bővült. A kolumbiai és a mexikói gazdaság ennél valamivel szerényebb tempóban halad, ám növekedésük így is gyorsabb a régiós átlagnál. Costa Rica formálisan jelezte csatlakozási szándékát a blokkhoz, az érdeklődők köre azonban jóval tágabb és színesebb a régiónál. Japán, Kanada, Új-Zéland, Ausztrália és Uruguay mellett olyan csendes-óceáni partokkal nem rendelkező, távoli országok is sorban állnak, mint Franciaország, Spanyolország és Portugália.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

troll, 2013.05.24 11:04

a gdp növekedésnél mindig figyelembe kell venni a népesség változását.

a harmadik világban, pl. kínában rohamos nő a lakosság a népszaporulat miatt, de nyugat európát is erősíti az erőteljes bevándorlás.

nálunk fordított a helyzet, egyrészt a népszaporulat is rekord alacsony, másrészt sokkal nagyobb a tényleges elvándorlás, mint a bevándorlás.

ezért nem az össz gdp változászt kéne megadni, hanem az egy főre jutó gdp alakulását.

emellett figyelembe kell venni olyan torzító tényezőket, mint az ingázás, ha valahova soakan ingáznak dolgozni, az megnöveli a gdpt-, de micvel nem ott laknak ezért a lakosságba nem számítanak bele.
ez a helyzet a nagyvárosokkal, de pl. luxemburggal, svájccal is.

a populációnál pedig sokszor a hivatalos adat nem is korrekt, mivel pl. tőlünk többszázezren úgy mentek el, hogy nem szüntették meg a magyar lakcímüket, papíron továbbra is itt élnek.

ennyit a statisztikákról.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gyugyeszmugyesz, 2013.05.24 10:14

Ezt nem hiszem el. Mar a napi is lesullyedt a szar bulvar szintjere?
Miben hagytak le pontosan Magyarorszagot? Mert a cikkbol semmi nem derul ki,hogy miben.
Max. az 1000 fore eso gyilkossagok szamaval biztosan lehagytak Magyarorszagot.
Ajanlom a cikk irojanak: Menjen csak oda elni nyugodtan.Jobb lesz mindenkinek. Ott elnek az ilyen felfogasu emberek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html