Pesszimista a cseh bankszövetség

Az áprilisi 3,6 százalékról 3,3 százalékra mérsékelte a cseh gazdaság idei növekedésére vonatkozó előrejelzését a cseh bankszövetség (CBA) a csütörtökön nyilvánosságra hozott legújabb negyedévente kiadott prognózisában - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2018. július 26. csütörtök, 12:51
Fotó: Shutterstock

Mérsékeltebb gazdasági növekedésre számít a cseh bankszövetség

A kilátások romlását a  beruházási lehetőségek előtt felépülő korlátokkal és a növekvő munkaerőhiánnyal indokolta a szövetség.

A cseh gazdaság erős oldalát továbbra is a növekvő fogyasztás és a beruházások eddigi lendülete adja.

A gazdasági növekedés jövő évi prognózisát ugyanakkor a korábbi 2,8 százalékról 2,9 százalékra javította a bankszövetség.

"A cseh gazdaság lassan elérkezik lehetőségei határaihoz. Újabb jelentős beruházásokkal a növekvő munkaerőhiány közepette nem nagyon tud előremozdulni" - jelentette ki Petr Dufek, a CSOB bank elemzője, a prognózis egyik szerzője.

A bankszövetség szerint a hazai fogyasztás növekedése továbbra is meghatározó lesz a bruttó hazai termék (GDP) alakulása szempontjából. A GDP növekedését elsősorban a háztartások folyamatosan emelkedő bevételei és az alacsony munkanélküliség ösztönzik.

A pénzintézetek arra számítanak, hogy a közkiadások az őszi önkormányzati választásokra való tekintettel gyorsabban fognak növekedni a korábban vártnál.

Az infláció az idén és jövőre is 2 százalék körül fog mozogni. A cseh korona a mostani átmeneti gyengülés után a bankok várakozása szerint újra megerősödik.  A pénzintézetek arra számítanak, hogy a cseh jegybank az alapkamatot a jelenlegi egy százalékról 2019-ben 1,5 százalékra emeli.

A Cseh Nemzeti Bank legutóbbi prognózisában az idén 3,9 százalékos, 2019-ben pedig 3,4 százalékos gazdasági növekedésre számít. A Nemzetközi Valutaalap prognózisa 3,7, illetve 3,2 százalékos növekedést vár Csehországban idén és jövőre. Az OECD júliusi prognózisa pedig 3,8, illetve 3,2 százalékos növekedést jósol.

Képünk forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK