A gazdasági államtitkárság (SECO) honlapjára kedden felkerült előrejelzés szerint Svájc hazai összterméke (GDP) 0,8 százalékkal bővülhet az idén. Júniusban 1,1 százalékos, tavaly decemberben pedig még 1,5 százalékos növekedésre számítottak 2019-re.

Ha a friss előrejelzés igaznak bizonyul, a svájci gazdaság mostani éve lesz a legrosszabb 2012 óta, akkor 1,0 százalékos növekedést mértek.

A jövő évre továbbra is 1,7 százalékos növekedéssel számol a svájci kormány.

Tavaly 2,2 százalékkal nőtt a svájci gazdaság.

A SECO elemzői rámutattak arra, hogy érezhető hatással van a svájci gazdaságra az amerikai-kínai kereskedelmi háborúskodás, ami ha tovább mélyül, akkor a svájci gazdaság lassulása még a kedden jelzettnél is visszafogottabb lehet.

A svájci külkereskedelmet komolyan sújtja fontos kereskedelmi partnere, Németország gazdasági növekedésének lassulása. Ennek következményeként a svájci termékek iránti kereslet gyengébb, így a gazdaság tovább veszít lendületéből.

A SECO szerint fennáll annak a kockázata, hogy tovább erősödhet a frank számos külföldi politikai és gazdasági bizonytalanság miatt, ami kedvezőtlenül befolyásolhatja Svájc külkereskedelmét.