Pesszimisták az amerikai feldolgozóipari vállalatok

Csökkent a feldolgozóipari vállalatok optimizmusa - derül ki a New York-i Fed áprilisi felmérésének eredményeiből. A főindex értéke 9,2 pontról 3,1 pontra változott, a várt 7,8 ponttal szemben.
portfolio.hu, 2013. április 15. hétfő, 16:04
Fotó: Napi.hu

A New York-i Fed frissen napvilágot látott, feldolgozóipari felmérésének eredményei tovább fűthetik azokat a félelmeket, amelyek szerint lassulás jeleit mutatja az amerikai gazdaság. A főindex értéke 9,2 pontról 3,1 pontra esett vissza, és a bontásból az is kiderül, hogy az értékesítési kilátások megítélése jelentősen romlott múlt hónaphoz képest (az új megrendelések alindex értéke 8,2 pontról 2,2 pontra csökkent).

Az elmúlt másfél hétben több olyan adat érkezett az Egyesült Államokból, amelyek alapján azt gondolhatják a befektetők, hogy lassulóban a növekedés: a márciusi foglalkoztatottsági adat jócskán alulmúlt a várakozásokat, a kiskereskedelmi forgalom a várt növekedés helyett csökkent, a fogyasztói hangulat index pedig kilenchavi mélypontra került.

Kérdés, hogy a Fed milyennek látja a gazdaság aktuális helyzetét. Erről szerda este tudhatunk meg többet, a Fed aktuális gazdasági helyzetjelentése (Bézs könyv) ugyanis akkor lát napvilágot.

HOZZÁSZÓLÁSOK