A BioNTech a Pfizer amerikai gyógyszeripari óriáscéggel közösen fejlesztette ki a vakcinát, amelynek a hatóanyaga az úgynevezett hírvivő ribonukleinsav (mRNA) előállításának folyamatát.

A BioNTech-gyárban egyelőre egy gyártási tételt készítenek - ez nyolcmillió adag oltáshoz elegendő -, majd egy tisztítási és koncentrálási művelet után az mRNS-t beburkoló úgynevezett lipid nanopartikula (LNP) előállítása következik - írja az MTI. Egy újabb tisztítási művelet végeztével a készítményt elszállítják egy közreműködő partnerhez, amelynek üzemében palackozzák és csomagolják a terméket, a BNT162b2 néven forgalmazott, ampullás kiszerelésű oltóanyagot.

A termék minőségét a BioNTech laboratóriumában és a vakcinákért felelős szövetségi szakhatóság, a Paul Ehrlich intézet (Paul Ehrlich Institut, Bundesinstitut für Impfstoffe und biomedizinische Arzneimittel - PEI) hivatalos tételellenőrző laboratóriumában is megvizsgálják. A termelés felfuttatásához meg kell szerezni az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyét. A gyártási folyamatok értékeléséhez szükséges adatokat februárban és márciusban nyújtják be az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő szervezethez. A valamennyi engedéllyel rendelkező és hivatalosan üzembe állított marburgi gyárból származó első oltóanyagszállítmányok várhatóan április elején érkeznek meg az EU-s tagállamokba.

Szerdán egyébként egy másik kedvező hír is megjelent az szóban forgó vakcináról, amelyből két adag kell a védettséghez, Egy brit kísérlet szerint az előzetesen feltételezettnél sokkal jobbnak bizonyult az a módszer, ha a két oltás közül a másodikat később adják be az érintetteknek, Erre azért van szükség, hogy még többen juthassanak hamarabb az első dózishoz.