Schmitt Pál nyomdokaiba léptek a román rendőrök

Romániában bezárták a bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia két - jogi és közbiztonsági - doktori iskoláját, miután több plágiumra derült fény.
Rácz Gergő, 2020. október 26. hétfő, 20:18
Fotó: Getty Images

A döntést Monica Anisie oktatási miniszter hozta meg, aki a szaktárca etikai kérdésekkel foglalkozó bizottságának javaslatára megvonta öt évig a rendőrakadémia doktori iskoláinak működési engedélyét. Ez azt jelenti, hogy a felsőoktatási intézményben egy ideig nem lehet doktorálni, és a jelenlegi doktoranduszok sem tudják megvédeni dolgozatukat a következő öt évben a rendőrakadémia keretében - írja helyi sajtóforrások nyomán az MTI.

A plágiumokról Emilia Sercan oknyomozó újságíró számolt be, aki kiderítette, hogy magas rangú politikai és közigazgatási pozíciókat betöltő személyek szereztek érdemtelenül doktori címet úgy, hogy doktori dolgozatuk nem felelt meg a tudományos követelményeknek, megjelölés nélkül emeltek át saját dolgozatukba terjedelmes szövegrészeket más tanulmányokból, s ezzel kimerítették a plágium vétségét. Az ellenőrzések során 61 dolgozat esetében bizonyosodott be a plágiumgyanú, amelyeket 2011 és 2016 között védtek meg sikeresen szerzőik.

A román média szerint történelmi döntésről van szó, hiszen a plágiumok miatt - amelyek más egyetemeket is érintettek - először függesztik fel egy felsőoktatási intézmény doktori iskolájának a működési engedélyét. Sercan többször rámutatott, hogy más egyetemek is valóságos diplomagyárakká váltak, és ellenőrizetlenül osztogatták a doktori címeket, amelyekért a román törvények szerint magasabb bérezés jár az állami szektorban.

A döntés következtében a rendőrakadémia csak a doktori iskoláinak újjászervezése következtében kérheti az újbóli akkreditálásukat.

Eddig a két leghangzatosabb plágiumbotránynak Victor Ponta volt miniszterelnök és Gabriel Oprea volt miniszterelnök-helyettes esete bizonyult, akiknek doktori címét megvonták, miután beigazolódott, hogy dolgozatukban idézetek feltüntetése nélkül emeltek át szövegeket másoktól.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Robilaci, 2020.10.26 21:47

A plágium a magyar rendszer alapja. Más tollával immár sok ezer ember ékeskedhet a hosszú időszakunk alatt. Szinte már a beosztással jár a doktori cím is. Kivételt képezhetnek ez alól az orvosok és a jogászok. De a szerencsevadászok időszaka még nem ért véget. Romániában volt igazi fordulat, nálunk a régi rendszer alapjain palotaforradalomban átmentett klientúra van hatalmon és garázdálkodik a nemzet javaival. A románok ezért mindenben jobban fejlődnek, mert mertek gyökeresen új rendszert felépíteni és a régi vezetőiket száműzni örökre a politikai életből. Nálunk a kollaboránsok dőzsölnek tovább . .Meg is lett az eredménye minden területen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.10.26 20:28

És mi lett pali bácsival ezek után? Semmi. Minden fityeszes gyűlésen ott van és vigyorog azzal a buzi fejével. Semmi erkölcsi gátlás...de hát a fityeszes disznók körében ilyen amúgy sincs.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html