Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Franciaország Szellemi Tulajdon Hivatala (INPI) számos, "Je suis Paris" és "Pray for Paris" megjelölésekre vonatkozó védjegy-lajstromozási kérelmet utasított el az elmúlt napokban - derül ki a Sár és Társai Ügyvédi iroda közleményéből. A hivatal november 20-ai közleményében azzal indokolta a kérelmek elutasítását, hogy azok a közrendbe ütköznek.

Joggal várható el a párizsi terrortámadások után, hogy ezeket megjelöléseket senki se használhassa kereskedelmi célokra, azaz senki ne húzhasson hasznot a "Je suis Paris" és "Pray for Paris" megjelölésekből, amelyeket mások a Párizsban történteket követően írtak ki közösségi oldalaikra együttérzésük, részvétük kifejezéseként.

Jean-Baptiste Bourgeois francia ügyvéd szerint az INPI azzal, hogy közrendbe ütközésre hivatkozik, most sokkal jobb jogalapot talált a védjegy-lajstromozási kérelmek elutasítására, mint januárban, amikor  a "Je suis Charlie" megjelölés széles körű használta miatt a megkülönböztető képesség hiányára utalt. Fél évvel ezelőtt ötven "Je suis Charlie" megjelölést akartak egyesek védjegyként bejelenteni.

"Megjegyzendő, hogy a magyar és az európai védjegyjog rendszerében is megtalálhatóak ugyanezek az abszolút kizáró okok, amelyek fennállta esetén mind a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, mind a közösségi védjegyekkel foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatal el kell, hogy utasítsa hivatalból a védjegylajstromozásra benyújtott kérelmeket" - mondta Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd, védjegyjogi szakértő.