Pofont kaphatnak az Angliába készülők

Miközben az Egyesült Királyság éppen kitáncol az Európai Unióból és egyelőre bizonytalan, hogy mi marad meg a szabad munkaerő-áramlásból, addig a brit bevándorlási hivatal szigorítana a munkavállalói vízum megszerzésén. Nyelvvizsgát kellene tennie a szellemi munkavállalói vagy az egyetemi hallgatói vízumért folyamodóknak - írja közleményében Bánki Orsolya, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.
Szabó Dániel, 2017. március 27. hétfő, 14:55
Fotó: MTI/EPA

A módosítás annyiban nem új, hogy már több kategóriában előírás volt a megfelelő szintű, minőségbiztosított angol nyelvi szintfelmérő tesztek (SELT) sikeres teljesítése. Ezúttal viszont a kötelezettek körét bővítené a brit kormányhatóság. A fent említett hallgatói és szellemi munkavállalói vízumok mellett a családegyesítési vízumokra is kiterjeszthetik a szigorítást.

A Bevándorlási Tanácsadó Bizottság szerint a "Tier 2" kategóriás családok 96 százalékában legalább egy fő diplomával rendelkezik. Ez alapján arra következtetnek, hogy a családegyesítési vízumra vonatkozó szigorítások eredményeként magasan képzett bevándorlók dönthetnek majd úgy, hogy nem az Egyesült Királyság területén folytatják tovább karrierjüket.

Londonnak erre komolyan készülnie kell: a nagy költözködés oka, hogy Kelet-Európában a háromszorosára nőhetnek a régió pénzügyi, jogi, kutatási és tervezési állásai, 2025-re elérhetik az egymilliót - állítja az Association of Business Service Leaders (ABSL) szakmai szervezet.

"A Brexit hatásai a szabad munkaerőáramlás szabályozására ugyan még nem teljesen tisztázottak, de egyre inkább úgy látszik, hogy a közeljövőben az Egyesült Királyságban való munkavállalás, és átfogóan a betelepülés jóval komolyabb felkészültséget igényel majd, mint korábban bármikor" - írja Bánki Orsolya.

HOZZÁSZÓLÁSOK